Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένας ελληνιστής αρχαιολόγος επικεφαλής του Λούβρου

O Ζαν - Λυκ Μαρτίνες Πρόκειται για τον Ζαν - Λυκ Μαρτίνες, 49 ετών, που ήδη φρόντιζε θησαυρούς όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη τ...

O Ζαν - Λυκ Μαρτίνες

Πρόκειται για τον Ζαν - Λυκ Μαρτίνες, 49 ετών, που ήδη φρόντιζε θησαυρούς όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, υπεύθυνο των ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου, που υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 10 εκατ. επισκέπτες.

Έναν αρχαιολόγο επέλεξε ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον Ζαν - Λυκ Μαρτίνες, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Γαλλικής Σχολής των Αθηνών (1993-96), για να αναλάβει την Διεύθυνση του Μουσείου του Λούβρου αντικαθιστώντας τον Ενρί Λοϋρέτ. 

Η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Μαρτινέζ αποτελεί «μία αξιοσημείωτη προσωπικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της δημοκρατικής πορείας του». «Είναι ένας γόνος ταπεινής οικογένειας, που ανέβηκε όλα τα σκαλιά της κοινωνίας κι αφού πρώτα πήρε πτυχίο Ιστορίας κατέληξε Γενικός Συντηρητής της Εθνικής Κληρονομιάς», υπογράμμισε η υπουργός. 

Ο Μαρτινέζ μεταπήδησε στο Λούβρο το 1997 και από το 2007 διηύθυνε το τμήμα Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. 

Ειδικός στην ελληνική γλυπτική και θιασώτης της μεταλαμπάδευσης της τέχνης στο ευρύτερο κοινό, ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ επένδυσε μεγάλο μέρος του έργου του στο μουσείο Λούβρου-Λανς, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Δεκέμβριο σε ένα πρώην ορυχείο. 

Ο Μαρτινέζ διαδέχεται στη θέση αυτή τον Πιερ Λουαγιέ, ο οποίος στα μέσα Δεκεμβρίου ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει την υποψηφιότητά του έπειτα από 12 χρόνια στο πηδάλιο του πλέον επισκέψιμου μουσείου στον κόσμο. 

Είναι η πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια που ένας αρχαιολόγος αναλαμβάνει αυτή τη θέση.


Δεν υπάρχουν σχόλια