Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ακρόπολη: Κυριακές κλειστά μετά τις 3 μ.μ.

Μπορεί η Ακρόπολη να είναι ανοικτή ήδη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα χάρη στην έγκαιρη πρόσληψη εποχικού φυλακτικού προσωπικού...

Μπορεί η Ακρόπολη να είναι ανοικτή ήδη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα χάρη στην έγκαιρη πρόσληψη εποχικού φυλακτικού προσωπικού (500 προσελήφθησαν από την αρχή του έτους μέσω ΜΚΟ και χάρη στα κονδύλια από το ΕΣΠΑ άλλοι 500 με διαγωνισμό και κριτήρια ΑΣΕΠ, οι οποίοι στελεχώνουν σιγά σιγά τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία) αλλά δεν έχει λυθεί το πρόβλημα για τις Κυριακές, που οι πόρτες κλείνουν στις 3 το μεσημέρι και οι πολυπληθείς επισκέπτες των μνημείων της Ακρόπολης είναι αναγκασμένοι να τη βλέπουν με το κιάλι.


Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Γιάννης Μαυρικόπουλος, είναι γιατί δεν έχει προβλεφθεί η έγκριση του ποσού για τις γιορτές και αργίες, των νεοπροσληφθέντων. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμία πρόσθετη αμοιβή για όσους αρχαιοφύλακες θα χρειαστεί να δουλέψουν και πέραν του ωραρίου τους σε χώρους που επιθυμεί ο κ. Τζαβάρας να ανοίξουν κατ' εξαίρεση μόνο για κρουαζιερόπλοια και οργανωμένους εκδρομείς, όπως π.χ. στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι αρχαιοφύλακες δεν είδαν με καλό μάτι την πρωτοβουλία Τζαβάρα για τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την «επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξυπηρέτηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους».

Θεωρούν ατόπημα ότι στην επιτροπή αυτή δεν μετέχουν εκπρόσωποί τους, καθώς αυτοί καλούνται να υλοποιήσουν το μέτρο. Μετέχουν βέβαια στελέχη του υπουργείου, κυρίως όμως εκείνοι που «έχουν συμφέρον για το άνοιγμα των χώρων, όπως ο πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ (σ.σ. σύνδεσμος τουριστικών πρακτόρων), Γιώργος Τελώνης, και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας» όπως λένε.

Στην πρώτη συνεδρίαση αυτής της επιτροπής «συμφωνήθηκαν οι τρόποι προληπτικής παρέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους» όπως ανακοινώθηκε. Προσέθεταν επίσης ότι «διασφαλίστηκε για μετά το Πάσχα το ωράριο λειτουργίας στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους υψηλής επισκεψιμότητας, που θα είναι από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Στους υπόλοιπους χώρους, προκειμένου να μην παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των τουριστών που επιθυμούν να τους επισκεφθούν εκτός κανονικού ωραρίου, το ωράριο λειτουργίας τους θα ρυθμίζεται κατόπιν συνεννόησης που θα έχει προηγηθεί μεταξύ των στελεχών του υπουργείου και των διοργανωτών των τουριστικών επισκέψεων».

Οι αρχαιοφύλακες, που συναντώνται σήμερα με τον κ. Τζιαβάρα, δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμοστούν τα παραπάνω, αν δεν περάσει από τη Βουλή ένα νομοθέτημα που θα τους εξασφαλίζει αμοιβές για πρόσθετες ώρες εργασίας και τις αργίες.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια