Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Όταν οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο

Ομιλία του δρ Γιώργου Γεωργίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τη Δευτέρα Τους Φοίνικες  της Κύπρου  μέσα  από ανασκαφές που  διενεργήθηκαν...

Ομιλία του δρ Γιώργου Γεωργίου
στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τη Δευτέρα

Τους Φοίνικες  της Κύπρου  μέσα  από ανασκαφές που  διενεργήθηκαν  κατά την τελευταία δεκαετία  στο  Κίτιον θα παρουσιάσει σε  ομιλία  του ο δρ. Γιώργος Α. Γεωργίου του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου στο πλαίσιο των σεμιναρίων του Τμήματος Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα)  την Δευτέρα 20 Μαΐου στις 12.00 το μεσημέρι.

Κάτω από τη σύγχρονη  πόλη της  Λάρνακας βρίσκονται τα κατάλοιπα του αρχαίου Κιτίου, που  υπήρξε κατά την 1η π.Χ. χιλιετία μία από τις  σημαντικότερες πόλεις της νήσου οφείλοντας  μεγάλο μέρος της οικονομικής και πολιτικής της δύναμης στο κοσμοπολίτικο λιμάνι της. Εκεί  ακριβώς που εγκαταστάθηκαν και οι Φοίνικες στον 9ο π.Χ. αιώνα για να ιδρύσουν, δίπλα στους  γηγενείς πληθυσμούς (ήδη από την Εποχή του Χαλκού) την δική τους κοινότητα. 

Γρήγορα μάλιστα οι Φοίνικες του Κιτίου εξελίχθηκαν σε έναν ισχυρό παράγοντα, που  κατόρθωσε να κερδίσει τον πολιτικό έλεγχο αυτής της πόλης-βασιλείου. Οι ανασκαφές λοιπόν, που διενήργησε ο δρ. Γεωργίου στο Κίτιον ρίχνουν νέο φως στην ιστορία αυτής της κοινότητας κατά την Κυπρο-Κλασική περίοδο (5ος-4ος π.Χ. αιώνας).


Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια