Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η μεγάλη γιορτή των μουσείων

Ξεναγήσεις, μουσικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.  Κλίμα προετοιμασίας επικρατεί ήδη στα δημόσια κα...


Ξεναγήσεις, μουσικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους. Κλίμα προετοιμασίας επικρατεί ήδη στα δημόσια και ιδιωτικά μουσεία της χώρας ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που επισήμως θα εορταστεί το Σάββατο 18 Μαΐου με κεντρικό θέμα «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή». 

Τιμώμενο μουσείο για φέτος είναι το Αρχαιολογικό των Δελφών όπου προγραμματίζονται ομιλίες, ξεναγήσεις, μουσική παράσταση με τη συμμετοχή της χορωδίας Λιβαδειάς «ΕΡΚΥΝΑ» και της παιδικής χορωδίας Ιτέας και φυσικά ελεύθερη είσοδος έως τις 11.30 μ.μ. στο πλαίσιο της Νύχτας των Μουσείων. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών (19/5 9.30 π.μ.).

Ανεπίσημα, πάντως οι εκδηλώσεις διαρκούν μία ολόκληρη εβδομάδα, ξεκινώντας από την ερχόμενη Κυριακή, με ελεύθερη είσοδο, δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Για πρώτη φορά, το κοινό αποκτά πρόσβαση στο πενταώροφο κτίριο του Νέου Υδαταερίου, το ανώτατο επίπεδο του οποίου προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρη την πόλη (αναβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10 π.μ. και τις 7 μ.μ). Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η έκθεση «Ψηφιδωτά του σήμερα» της Δάφνης Αγγελίδου θα εγκαινιαστεί στις 13 Μαΐου, για να ακολουθήσουν εκπαιδευτικές δράσεις (17/5), συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, παράσταση από το χοροθέατρο «Ηρος Αγγελος» και βραδιά αφήγησης για ενήλικες (18/5). Γύρω από πέντε θεματικούς άξονες («Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους», «Γυναικεία διαδρομή», «Μικρά Ασία. Η καρδιά του Βυζαντίου κ.ά.) θα περιστρέφονται οι ξεναγήσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το απόγευμα της 18ης Μαΐου, ενώ στις 19 θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις.

Ως τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής θα είναι ανοιχτό το Ίδρυμα Θεοχαράκη, με δωρεάν είσοδο, μουσική, χορό, κυνήγι θησαυρού για παιδιά και προβολή της ισπανικής ταινίας «Bienvenido Mr. Marshall». Επίσης, το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενεί έκθεση αρχαιολογικών αντικειμένων από τους Δελφούς (έναρξη στις 16/5), το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Παραγωγή» (από τις 15/5) και το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει προβολή βίντεο για την έκθεση «Από τους αρχαίους σφραγιδόλιθους στη σύγχρονη χαρακτική», εκπαιδευτική δράση για αποκλεισμένες ομάδες και διάλογο ανάμεσα σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία με θέμα «Οταν μόνο η τέχνη μπαίνει ανάμεσά μας» (16 και 17/5).

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο καλεί τους φίλους του να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή δράση «Συνομιλούμε, θυμόμαστε, δημιουργούμε… αλλάζουμε;» μέσω της σελίδας του στο facebook από τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Ακόμα, στις 17 Μαΐου διοργανώνει βραδιά κλασικού τραγουδιού, και στις 18 και 19 Μαΐου ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Αρχαιοκαπηλία τέλος». Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα προγραμματίζουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ πλήθος φορέων συμμετέχουν στη διοργάνωση της δράσης «Μια μέρα… στο Διοικητήριο, στο Τετράπυλο της Μέσης Οδού, στο Χαμζά Μπέη Τζαμί, στο Μπεζεστένι, στο Μνημείο Λαμπράκη, στον Αγ. Μηνά, στο Εβραϊκό Μουσείο, στην Πλ. Ελευθερίας» (πληροφορίες στο 2310- 994.364).

Από την πληθώρα εκδηλώσεων, που ετοιμάζουν τα μουσεία των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων, ξεχωρίζουν η ημερίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας «Τα παιδιά ζωντανεύουν το Μουσείο» (17/5), το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών «Μικροί ψηφοθέτες στο Μουσείο» (16-18/5), η έκθεση έργων φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας με τίτλο «Πατρίδα του άνδρα είναι όπου κι αν ευημερεί» (17/5).



Δεν υπάρχουν σχόλια