Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικός χώρος η καστροπολιτεία του Μουχλίου

Η οχυρωμένη πόλη του Μουχλίου στην Αρκαδία, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες βυζαντινές καστροπολιτείες του Μοριά, κηρύχθηκε α...


Η οχυρωμένη πόλη του Μουχλίου στην Αρκαδία, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες βυζαντινές καστροπολιτείες του Μοριά, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, με την ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.


Χτισμένη τον 13ο αιώνα πάνω σε έναν επιβλητικό λόφο που ήλεγχε τους μεσαιωνικούς δρόμους της περιοχής, βρίσκεται περίπου 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, ανάμεσα στα χωριά Αγιωργίτικα και Αχλαδόκαμπος. Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1458, οπότε και εγκαταλείφθηκε σταδιακά, ενώ σύμφωνα με αναφορές, το 1469 ήταν πλέον μια κατεστραμμένη πολιτεία.

Σήμερα, από τις πολλές εκκλησίες που υπήρχαν στην πόλη -ο θρύλος τις ήθελε όσες και οι μέρες του χρόνου- σώζεται μόνον η Παναγία η Μουχλιώτισσα, η οποία μαζί με έναν ψηλό πύργο είναι τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία του ερειπιώνα.

Εντός των ορίων του νέου αρχαιολογικού χώρου, προς τα βόρεια βρίσκεται και το μέρος όπου κάποτε υπήρχε το Ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας, οι μοναδικές ενδείξεις για την ύπαρξή του οποίου είναι τα ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας.

Πριν τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Μουχλί δεν προστατευόταν από κανένα θεσμικό πλαίσιο -εκτός ίσως από τον θρύλο που μιλούσε για τρεις κρήνες: η πρώτη γεμάτη χρυσάφι, νερό η δεύτερη και φίδια η τρίτη, που έτσι και απελευθερώνονταν θα κατέστρεφαν όλη την περιοχή.

«Στο Μουχλί, επειδή εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την οθωμανική κατάκτηση, υπάρχουν μόνον βυζαντινά κατάλοιπα, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο και μοναδικό μνημείο», δήλωσε ο Δημήτρης Αθανασούλης, μέλος του Συμβουλίου και προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει και ο νομός Αρκαδίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια