Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάδειξη αρχαιολογικού πλούτου Μαγνησίας και Αλμυρού

Σημαντική βοήθεια παρέχουν οι εθελοντικές οργανώσεις. Με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου την Μαγνησίας αλλά και του Αλμ...

Σημαντική βοήθεια παρέχουν
οι εθελοντικές οργανώσεις.

Με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου την Μαγνησίας αλλά και του Αλμυρού, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, που υλοποιεί ως Δικαιούχος για τον Νομό Μαγνησίας, η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει», πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση εργασίας με τις Προϊσταμένες των Συμπραττόντων Φορέων: της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.            

Συγκεκριμένα έγινε μία αναφορά για την υλοποίηση όλων των υποέργων, ανάδειξης, προστασίας και φύλαξης των μνημείων σ’ όλη τη Μαγνησία, από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα που διανύει τον δεύτερο μήνα υλοποίησης.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι, με την υποδειγματική συνεργασία των φορέων του δημοσίου και της Εν Δράσει και την εργασία των ωφελουμένων (αρχαιολόγων και εργατών), αναδεικνύεται ο μεγάλος αρχαιολογικός πλούτος που υπάρχει διάσπαρτος σ΄ όλη τη Μαγνησία και περιμένει υπομονετικά για χιλιάδες χρόνια.

Μάλιστα έγινε αναφορά για τη σημαντική βοήθεια που παρέχουν εθελοντικές οργανώσεις, πολίτες, αλλά και οι Δήμοι, στα όρια των οποίων υλοποιούνται όλα τα υποέργα.

Με την ευκαιρία δε αυτής της συνάντησης, μαζί με την Προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Σδρόλια, τη Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου κ. Μακανίκα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας των Μνημείων Παλαιού Πλατάνου, κ. Νταουτζιά, επισκεφτήκαμε τον Παλαιό Πλάτανο.

Συγκεκριμένα τη μία από τις τρείς διασωθείσες Βυζαντινές εκκλησίες, τον Αϊ Γιάννη και τα δύο διασωθέντα σχολεία, όπου η Κα Σδρόλια θα υποδείξει από φέτος να ξεκινήσουν εργασίες ανάδειξης αυτών των μοναδικών μνημείων και από του χρόνου, βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου να αναδειχτούν όλα τα δημόσια κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα.

Εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Αυγούστου Παράλληλα συμφωνήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, που υλοποιεί η Εν Δράσει για τη Μαγνησία και το δίκτυο Περαιβία, για τους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, Εφορείες Αρχαιοτήτων, εμπλεκόμενοι Δήμοι, Οργανώσεις Πολιτών και Ενεργοί Πολίτες), να παρουσιαστεί ένα ενιαίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους πολίτες, για την προβολή των μνημείων, από 15 Αυγούστου έως τις 25 Αυγούστου με την ευκαιρία της πανσέληνου.

Για τον Ν. Μαγνησίας θα γίνουν εκδηλώσεις στο Μουσείο του Βόλου και του Αλμυρού, στο Κάστρο της Σκιάθου, του Πτελεού, σε αρχαιολογικό χώρο του Βελεστίνου και όπου αλλού υποδειχτεί.

Η προσπάθεια αυτή ανάδειξης, προστασίας και φύλαξης των μνημείων του τόπου μας, έχει μεγάλη απήχηση στους φορείς και πολίτες τόπου μας, και έχει πιστεύουμε δώσει την ώθηση στα αρμόδια υπουργεία για τη κατεύθυνση των πόρων (φυσικών, ανθρώπινων, οικονομικών), στη κοινωνία των πολιτών, εκεί δηλαδή, που πραγματικά πρέπει να οδηγούνται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια