Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό νεκροταφείο με ταφές διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων

Ο ρωμαϊκός σκελετός που φορούσε το μαύρο δαχτυλίδι Το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Leicester που ανακάλυψε τον τάφο του β...

Ο ρωμαϊκός σκελετός που
φορούσε το μαύρο δαχτυλίδι

Το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Leicester που ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά Ριχάρδου του Γ’ σε ανασκαφή που διενεργήθηκε για την κατασκευή χώρου στάθμευσης, ανακάλυψε ένα παλιό ρωμαϊκό νεκροταφείο 1.700 ετών - σε έναν άλλο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο Leicester.

Το εύρημα αποκάλυψε αρχαιολογικά υπολείμματα που χρονολογούνται από το 300 μ.Χ. – ανάμεσα σε αυτά πολλά προσωπικά αντικείμενα, όπως φουρκέτες, δαχτυλίδια, πόρπες καθώς και υπολείμματα υποδημάτων.

Μαύρο δαχτυλίδι με περίεργο σύμβολο

Επιπλέον, η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε ένα μαύρο δαχτυλίδι με ένα περίεργο σύμβολο χαραγμένο επάνω του, το οποίο καλύπτει με την σειρά του τα χαραγμένα γράμματα ΙΧ. Οι απόψεις ως προς την σημασία του διίστανται: μπορεί απλά να είναι ένα ελκυστικό σχέδιο, αλλά θυμίζει επίσης και πρώιμο χριστιανικό σύμβολο γνωστό ως το μονόγραμμα IX (Γιώτα-Χι) που δημιουργείται από τα αρχικά του ονόματος του Ιησού Χριστού στα ελληνικά.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης την ασυνήθιστη πρακτική ύπαρξης χριστιανικών ταφών μαζί με παγανιστικών.

Το μαύρο δαχτυλίδι αμέσως μετά την αποκάλυψή του στον χώρο της ανασκαφής.
Διακρίνεται η σχεδίαση που καλύπτει πιθανότητα το μονόγραμμα ΙΧ.
Συνολικά, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν 13 σκελετικά λείψανα στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στην Oxford Street στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Leicester.

Γνωστό νεκροταφείο

Ο John Thomas, επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής, δήλωσε: 

«Έχουμε ανακαλύψει νέα στοιχεία σχετικά με γνωστό αρχαίο νεκροταφείο που υπήρχε έξω από την περιτειχισμένη πόλη του ρωμαϊκού Leicester κατά τη διάρκεια του 3ου - 4ου αιώνα μ.Χ.

Η ανασκαφή διενεργείται στη διασταύρωση των οδών Oxford και Newarke, σε απόσταση περίπου 130 μέτρων εκτός της νότιας πύλης του ρωμαϊκού Leicester, δίπλα σε μια από τις κύριες οδούς της πόλης από το νότο (η σημερινή Oxford Street). Το ρωμαϊκό δίκαιο απαγόρευε την ταφή εντός των ορίων της πόλης, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται νεκροταφεία έξω από τα τείχη, πολύ κοντά στους συχνά χρησιμοποιημένους δρόμους.

Οι προηγούμενες ανασκαφές στην οδό Νewarke αποκάλυψαν πολλές ταφές, που βρίσκονται ανατολικά και βόρεια της παρούσας ανασκαφής, οι οποίες φαίνεται να έχουν θαφτεί σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση – ο νεκρός είναι θαμμένος σε ύπτια θέση, με το βλέμμα ανατολικά συνοδευόμενος από μικρά ή καθόλου κτερίσματα.

Παραδόξως οι 13 ταφές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών, οι οποίες είναι μικτές όσον αφορά την ηλικία και το φύλο, εμφανίζουν μια ποικιλία ταφικών εθίμων, συμπεριλαμβανομένων προσανατολισμένους τάφους από ανατολικά προς τα δυτικά και βόρεια προς τα νότια, με πολλούς από αυτούς να φέρουν προσωπικά αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, φουρκέτες, πόρπες και καρφωμένα υποδήματα.

Ιδιαίτερα σε μια από αυτές τις ταφές, φαίνεται να έχει ακολουθηθεί η χριστιανική παράδοση, καθώς ο τάφος έχει ανατολικό προσανατολισμό ενώ ο νεκρός φέρει γυαλισμένο μαύρο δαχτυλίδι στο δάχτυλο του αριστερού χεριού, το οποίο με την σειρά του έχει χαραγμένο πιθανότατα το παλαιοχριστιανικό μονόγραμμα ΙΧ, προερχόμενο από το όνομα  «Ιησούς Χριστός» στην ελληνική γλώσσα. Αυτή η περίπτωση αποτελεί μια από τις σπάνιες φορές που έχουμε προσωπική δήλωση της θρησκευτικής πίστης σε αυτήν την χρονική περίοδο.

Δύο Ρωμαϊκές ταφές υπό ανασκαφή
Αντίθετα, σε κοντινό και ίσως πιο σύγχρονο χρονολογικά τάφο, υπάρχουν ενδείξεις για διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ο τάφος έχει προσανατολισμό βόρρα-νότου, με το σώμα του νεκρού να είναι τοποθετημένο στην μια πλευρά του σε ημι-ύπτια θέση, ενώ το κεφάλι έχει αφαιρεθεί και τοποθετηθεί κοντά στα πόδια μαζί με δύο άθικτα κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση προσφορών για το ταξίδι του νεκρού στη μετά θάνατον ζωή. Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν μια ειδωλολατρική ταφή, συνεπώς  είναι δυνατόν να συμπεράνουμε από την ποικιλία των ταφών ότι το νεκροταφείο ήταν σημαντικό για τους αρχαίους κατοίκους του Leicester καθώς μεριμνά για διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις της πόλης».

Μεσαιωνικές πληροφορίες

Οι ανασκαφές επίσης αποκάλυψαν πληροφορίες για το μεσαιωνικό νότιο προάστιο της πόλης, που είναι πολύ καλά πλέον τεκμηριωμένο, αποκαλύπτοντας υπολείμματα λατομείων του 12ου-13ου αιώνα, καθώς και λάκκους που είχαν σκαφτεί στις αυλές των σπιτιών των ιδιοκτητών που είχαν ως θέα την Oxford Street.

Ο κ. Thomas πρόσθεσε: «Όλοι αυτοί οι λάκκοι περιείχαν έναν πλούτο πληροφοριών από αγγεία, οστά και περιβαλλοντικά στοιχεία που μας βοηθούν να αναπαράγουμε την εικόνα της μεσαιωνικής ζωής σε αυτό το μέρος της πόλης. Μια μεγάλη τάφρος του 17ου αιώνα που διατρέχει  παράλληλα την Newarke Street ανακαλύφθηκε ότι αποτελούσε μέρος της άμυνας της πόλης κατά τη διάρκεια του Αγγλικού εμφυλίου».


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια