Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογικά ευρήματα κλειδωμένα σε αποθήκες

Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον Μαρμαρά στα πλαίσια κατασκευής του μετρό της Κωνσταντινούπολης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που ξε...

Από τις αρχαιολογικές ανασκαφές
στον Μαρμαρά
στα πλαίσια κατασκευής
του μετρό της Κωνσταντινούπολης

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2004 στα πλαίσια της κατασκευής του Μετρό του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν ημιτελείς, ενώ περίπου 40.000 κουτιά αρχαιολογικών ευρημάτων βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή, δεδομένου ότι έχουν κλειδωθεί σε αποθήκες.

Αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα, μερικά εκ των οποίων 8.500 ετών από τη Νεολιθική εποχή προσέλκυσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, οι ανασκαφές σταμάτησαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Περίπου 40.000 κουτιά αρχαιολογικών αντικειμένων που βρέθηκαν στις ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη χορηγία του τουρκικού υπουργείου μεταφορών (DLH), παραμένουν κλειδωμένα και σφραγισμένα σε αποθήκες.

Ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Radikal ανέφερε στις 9 Φεβρουαρίου ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν σφραγιστεί, ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ömer Çelik ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Μεταφορών, Binali Yıldırım είχε βρει τα αναγκαία κονδύλια στον προϋπολογισμό για την συνέχιση  των ανασκαφών και τα αρχαιολογικά ευρήματα θα αποσφραγίζονταν σύντομα.

Αν και έχουν περάσει τρεις μήνες από εκείνη την ανακοίνωση, οι σφραγίδες στις αποθήκες δεν έχουν αφαιρεθεί. Οι ανασκαφές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και οι απολυμένοι αρχαιολόγοι δεν έχουν κλιθεί εκ νέου στις θέσεις τους.

Οι αρχές του Μουσείου Κωνσταντινούπολης δήλωσαν ότι περιμένουν τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την επανέναρξη των ανασκαφών, προσθέτοντας ότι έχουν στείλει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και έγγραφα. Οι αρχές του DLH, από την άλλη πλευρά, δήλωσαν ότι έχουν δηλώσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αλλά δεν πληρούν ακόμη τις προϋποθέσεις της σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι η επανεκκίνηση των ανασκαφών θα γίνει το συντομότερο δυνατό.

Χρονικοί περιορισμοί

Η τρέχουσα κατάσταση των αρχαιολογικών ευρημάτων δεν είναι γνωστή, δεδομένου ότι παραμένουν κλειδωμένα σε αποθήκες για τρεις μήνες. Επίσης, παραμένει άγνωστος ο απαιτούμενος χρόνος έρευνας και συλλογής των απαραίτητων επιστημονικών δεδομένων. Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των ευρημάτων σε εργαστήρια προκειμένου να αποκαλυφθεί η συμβολή τους στα αρχαιολογικά δεδομένα και στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Ένα πρωτόκολλο συμφωνίας που έγινε με το DLH διαβεβαιώνει την πλήρη οικονομική στήριξη των εργασιών μέχρι την λήψη πλήρη αποτελεσμάτων από τις ανασκαφές. 

Δεδομένου ότι τα ευρήματα των ανασκαφών εμπόδισαν την ολοκλήρωση του έργου του μετρό στο Μαρμαρά (που υπολογιζόταν ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010), ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan είχε δηλώσει το 2011: «Πρώτα [είπαν] ότι υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα, μετά ότι βρήκαν πήλινα αγγεία, μετά αυτό, μετά εκείνο. Είναι όμως κάποιο από αυτά τα πράγματα πιο σημαντικό από τους ανθρώπους;».


Δεν υπάρχουν σχόλια