Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Για τις 2 Ιουλίου αναβάλλεται η συζήτηση τoυ θέματους των αρχαιοτήτων του ΜΕΤΡΟ της Βενιζέλου στο ΚΑΣ

Τα αρχαία του «Σταθμού Βενιζέλου» της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αιφνιδίως για άλλη μια φορά  μπροστά στο ΚΑΣ, την Τρίτη 18 Ιουνίου. Το...

Τα αρχαία του «Σταθμού Βενιζέλου» της Θεσσαλονίκης
βρέθηκαν αιφνιδίως για άλλη μια φορά
 μπροστά στο ΚΑΣ, την Τρίτη 18 Ιουνίου.


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, 17 Ιουνίου, την αναβολή της συζήτησης του θέματος της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του ΜΕΤΡΟ στη Βενιζέλου στο ΚΑΣ στις 2 Ιουνίου. «Δεδομένης της συνεχιζόμενης απεργίας της ΕΣΗΕΑ, το θέμα απεσύρθη για λόγους απόλυτης διαφάνειας, προκειμένου να καλυφθεί από τον Τύπο, καθώς έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που έκανε λόγο για αιφνίδια εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ για αύριο, 18 Ιουνίου, ως τελευταίο θέμα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση επεσήμαινε: «Την Δευτέρα κατατίθεται η προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Υπουργική Απόφαση (Γενάρης 2010, μετά από την πρώτη γνωμοδότηση του ΚΑΣ), που προέβλεπε απόσπαση και μετακίνηση σε γειτονικό Δήμο του κεντρικού αστικού βυζαντινού ιστού της Θεσσαλονίκης, τμήματος της λεωφόρου και των παρακείμενων δημόσιων και άλλων κτισμάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σταθμό αυτό, στη συμβολή Εγνατίας και Βενιζέλου.

Και τώρα, ξανά στο ΚΑΣ. Με εκκρεμή την προσφυγή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη στο ΣτΕ, με όλα τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα κλειστά, με τους δημοσιογράφους σε απεργία διαρκείας. Πόσο τυχαία μπορεί να «εγκλωβίστηκε» για μια ακόμη φορά ο ιστορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης μέσα σε μια τόσο αρνητική συγκυρία;

Τα μέλη του ΚΑΣ καλό είναι να θυμηθούν τις απόψεις των συναδέλφων τους, που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, από όλες τις ηπείρους του κόσμου μας, αλλά και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών. Όλα τα μέλη του ΚΑΣ έχουν, όπως κι εμείς, στενή σχέση με την Ιστορία, κι όλοι τους ξέρουν πόσο ολέθριο μπορεί να αποβεί το να υποκύπτει κανείς στη συγκυρία και να ενδίδει στην καταστροφή της μνήμης, τμημάτων της ιστορίας μιας πόλης! Περιμένουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν πως δεν έχουν ακόμη σαρωθεί τα πάντα. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ!»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέληγε στο δελτίο τύπου, με την υπενθύμιση ότι πρέπει να γίνει η μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού, «και μετά θα εκτιμηθεί, αν χρειάζεται απόσπαση και τι είδους απόσπαση βάσει μελετών, που θα συμπεριλάβουν και τις μελέτες και τον χώρο προσωρινής απομάκρυνσης-τοποθέτησης των αρχαιοτήτων, όπως και τις μελέτες επαναφοράς των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού Βενιζέλου, όπου δημιουργήθηκαν»!


Δεν υπάρχουν σχόλια