Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η αρχαία Πέργη έτοιμη να ανοίξει για τους επισκέπτες

Η αρχαία πόλη της Πέργης στη νότια επαρχία της Αττάλειας στην σημερινή Τουρκία, θα ανοίξει για τους επισκέπτες μέχρι το τέλος του καλο...


Η αρχαία πόλη της Πέργης στη νότια επαρχία της Αττάλειας στην σημερινή Τουρκία, θα ανοίξει για τους επισκέπτες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μετά από τις ανασκαφές, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τριάντα εννέα εργαζόμενοι, επτά αρχαιολόγοι και τρεις ειδικοί αποκατάστασης εργάζονται στην Πέργη, η οποία ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Ανατολίας και πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Το αρχαιολογικό έργο στην αρχαία πόλη συνεχίζεται για 65 χρόνια, ενώ πολλοί κίονες κατά μήκος των δρόμων της πόλης έχουν αποκατασταθεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Οι ανασκαφές στην Πέργη είναι οι μακροβιότερες στην Τουρκία. Για πάνω από 65 χρόνια, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει 20 έως 25 τοις εκατό της αρχαίας πόλης. Τα αρχαία υπολείμματα που ήρθαν στο φως ήταν τα πιο σημαντικά μέρη της πόλης. Ανάμεσα σε αυτά είναι δύο οθωμανικά λουτρά, οι πύλες της αρχαίας πόλης, η αγορά, δρόμοι, τρεις κρήνες και ορισμένα τμήματα σπιτιών.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ψηφιδωτά και τον δρόμο της αρχαίας πόλης κατά την διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών. Για την προστασία των αντικειμένων, λαμβάνονται αναγκαία μέτρα στην αρχαία πόλη. Τα αντικείμενα θα παραμείνουν θαμμένα με άμμο μέχρι το άνοιγμα της αρχαίας πόλης.

Πρωτότυπη αρχιτεκτονική

Κανάλια νερού που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές έχουν αποκατασταθεί με βάση την αρχική αρχιτεκτονική αισθητική της πόλης, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Οι εμπειρογνώμονες απασχολήθηκαν επίσης σε εργασίες λήψης φωτογραφιών και σχεδίων, αλλά και τεκμηρίωσης των τελευταίων ανασκαφών.

Στην πρόσοψη της πόλης έχουν αποκαλυφθεί δύο σημαντικά γλυπτά από τμήμα νυμφαίου της αρχαίας πόλης, οκτώ γλυπτά θεοτήτων και ο δυτικός κίονας που υποστήριζε τις τρεις ζωφόρους της πόλης είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων ανασκαφών.

Οι ζωφόροι ανήκουν στην ρωμαϊκή περίοδο του 2ου  αιώνα. Έχουν προστατευθεί πολύ καλά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Νωρίτερα, η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε μια κρήνη, αγαλματίδιο θεού και ένα γλυπτό του Έρωτα. Μόνο κατά την διάρκεια της φετινής και της περσινής ανασκαφικής περιόδου, ήρθαν στο φως περισσότερα από 200 γλυπτά στην αρχαία Πέργη. Τα γλυπτά που εκτίθενται στο Μουσείο της Αττάλειας προέρχονται όλα από την Πέργη.

Η ανασκαφική ομάδα πιστεύει ότι η αρχαία Πέργη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια γλυπτικής στην αρχαιότητα. Εκτιμάται ότι φιλοξενούσε την γλυπτική διαδικασία κατά την αρχαιότητα.


Η αρχαία Πέργη, ήταν μία από τις κυριότερες πόλεις της Παμφυλίας, και βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Καταρράκτες και Κέστρος. Τα αρχαία υπολείμματα της Πέργης περιλαμβάνουν ένα θέατρο, τον ναό της Αρτέμιδος και δύο εκκλησίες. Ο περίφημος ναός της θεάς Αρτέμιδας της Περγαίας αποτελούσε σπουδαίο ιερό, προς τιμή της οποίας γίνονταν ετήσιες εορτές και βρισκόταν έξω από τα όρια της πόλης. Σημειώνεται ότι από τη Πέργη καταγόταν ο αρχαίος Έλληνας, σπουδαίος μαθηματικός και αστρονόμος, Απολλώνιος ο Περγαίος.


Δεν υπάρχουν σχόλια