Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διαμαρτυρίες για τον ενταφιασμό της αρχαίας Ιεράς οδού

Τμήμα της αρχαίας Ιεράς οδού «Το μεγαλύτερο τμήμα της Ιεράς Οδού που αποκαλύφθηκε το 2006 στον Σκαραμαγκά, συνολικού μήκους 290 μέτρ...

Τμήμα της αρχαίας Ιεράς οδού

«Το μεγαλύτερο τμήμα της Ιεράς Οδού που αποκαλύφθηκε το 2006 στον Σκαραμαγκά, συνολικού μήκους 290 μέτρων, ενταφιάζεται», αυτό καταγγέλλουν οι: Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, OIKO.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου και Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον Μάιο του 2011 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος αποφάσισε την κατάχωση του Δυτικού Τμήματος 150 μ. της ανασκαφείσας και αποκαλυφθείσας αρχαίας Ιεράς Οδού με πρόσχημα την προστασία της.

Δύο χρόνια μετά, ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, τον Μάρτιο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κων. Τζαβάρας αποφάσισε την κατάχωση και του εναπομείναντος (από την πρώτη απόφαση) Ανατολικού Τμήματος, μήκους 140 μ., του αποκαλυφθέντος αρχαίου δρόμου. Οι τρεις φορείς προσθέτουν πως «η δεύτερη απόφαση χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης και εξαιτίας του γεγονότος ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 2 ετών) ανατρέπει κατά μέρος την προγενέστερη απόφαση του ΚΑΣ απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης του Copa Copana από τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με τον νόμο, χωρίς αυτές να τις αναλαμβάνει το Δημόσιο».

Αναφορά κάνουν και στους όμορους δήμους, σημειώνοντας: «Δεν προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι το συμβάν διέλαθε παντελώς της προσοχής των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Χαϊδαρίου, οι οποίοι κόπτονται -μάλλον υποκριτικά- για την ανάδειξη τη πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής.

Οι δήμοι θα έπρεπε ήδη να είχαν προσβάλει την τελευταία Υπουργική Απόφαση και θα έπρεπε να είχαν πιέσει τουλάχιστον για την ταχύτερη υλοποίηση και εφαρμογή των όρων της πρώτης απόφασης, με στόχο την άμεση συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου».

Χθες το πρωί έγινε συγκέντρωση μπροστά στο μνημείο της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια