Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία

Μπορούμε να αντιληφθούμε τη θέση μας στον κόσμο χωρίς να τοποθετούμαστε στον χώρο και τον χρόνο, χωρίς τις ιστορικές αναφορές; Μια σύνοψη ...

Μπορούμε να αντιληφθούμε τη θέση μας στον κόσμο χωρίς να τοποθετούμαστε στον χώρο και τον χρόνο, χωρίς τις ιστορικές αναφορές; Μια σύνοψη της ιστορίας της ανθρωπότητας επιχειρεί η σειρά ντοκιμαντέρ, οκτώ επεισοδίων, με τίτλο «Η ιστορία του κόσμου», παραγωγής BBC, Discovery Channel και Open University (2012), που θα προβάλλει από την Κυριακή 16/6, στις 22.00, η ΝΕΤ.

Συνδυάζοντας δραματοποιημένες αναπαραστάσεις με γραφικά, η σειρά μάς ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, και σε όλη την υδρόγειο, σε κρίσιμες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, επιχειρώντας έναν απολογισμό του ανθρώπινου πολιτισμού, εδώ και 70.000 χρόνια. Από την εποχή των παγετώνων, τους πρώτους κατοίκους της Μεσοποταμίας, της Βαβυλωνίας και της Αιγύπτου, τις κινεζικές δυναστείες, τη γέννηση της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα, τους Ινκα και τους Ισπανούς κατακτητές μέχρι τη Γαλλική και τη Βιομηχανική Επανάσταση, η σειρά μάς δείχνει πώς προσωπικότητες, στρατιωτικές δράσεις, ερωτικές ιστορίες και δολοφονίες, ιατρικές ανακαλύψεις και φυσικά φαινόμενα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινής μας ιστορίας, ενώ ο φακός εστιάζει σε τοποθεσίες όπως η Κοιλάδα των Βασιλέων, ο Πήλινος Στρατός στην Κίνα, οι γραμμές στην έρημο Νάσκα του Περού και το παλάτι της Κνωσού.

Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Επιβίωση» ακολουθεί στην Αφρική –70.000 χρόνια πριν– τα ίχνη των νομαδικών φυλών. Στην Ευρώπη, ο σύγχρονος άνθρωπος συναντά τους Νεάντερταλ. Από τα Γαλλικά Πυρηναία όρη, όπου εντοπίστηκαν ίχνη ανθρώπων που χρονολογούνται 30.000 χρόνια πριν, η σειρά ταξιδεύει στην ανατολική Τουρκία, όπου στον Τίγρη ποταμό ξεκίνησε η σπορά φυτών. Στην Ανατολία, οι ανασκαφές αποκάλυψαν τις πρώτες πόλεις. Στην Κίνα βλέπουμε πώς ο αυτοκράτορας Γιου τιθάσευσε τον Κίτρινο Ποταμό, από τις πυραμίδες ανακαλύπτουμε πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα της Κνωσού μαρτυρούν πώς οι πρώτοι πολιτισμοί οδηγήθηκαν στα άκρα στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τη φύση. Ακολουθούν τα επεισόδια: «Η εποχή των αυτοκρατοριών», «Ο λόγος και το ξίφος», «Στος φως», «Ηλικία της λεηλασίας», «Επανάσταση», «Ηλικία της βιομηχανίας» και «Εποχή των άκρων». Η παραγωγή είναι της Κάθριν Τέιλορ και παρουσιάζει ο Αντριου Μαρ.

Μια σειρά που μας βοηθά να κατανοήσουμε την προσωπική μας μοίρα, στη μακρά και περίπλοκη πορεία του ανθρώπου.


Πηγή: Ρ. Καρακούση, Καθημερινή
Πηγή εικόνας: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια