Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μνημειώδες ρωμαϊκό ταφικό μνημείο ανακαλύφθηκε στη Σπάρτη

Διαμάχη φαίνεται πως έχει ξεσπάσει και στη Σπάρτη για την κατάχωση ή μη  αρχαιολογικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργα...



Διαμάχη φαίνεται πως έχει ξεσπάσει και στη Σπάρτη για την κατάχωση ή μη αρχαιολογικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών στο δρόμο Λεύκτρου-Σπάρτης. Η είδηση έχει ήδη καταγραφεί στον τοπικό τύπο και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία.


Στην περιοχή του Κλαδά εντοπίστηκαν τα αρχαία για τα οποία εκφράστηκε η άποψη ότι ανήκουν στον Ναό του Θρόνακα Απόλλωνα ενώ η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων αναφέρει πως πρόκειται για μνημειώδες ρωμαϊκό ταφικό μνημείο.

Και αυτό, γιατί κανένα μέχρι στιγμής στοιχείο της ολοκληρωθείσας το φετινό Μάιο ανασκαφής στον Κλαδά, συντείνει στην άποψη ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο λατρευτικό ναό. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επωνυμία περί «Θρόνακα» Απόλλωνα και μάλιστα με αναφορά του ίδιου του Παυσανία, όπως δημοσιεύθηκε, καθώς ο θεός δε φαίνεται να είχε τέτοιο προσωνύμιο και η Θρόνακα αποτελεί περιοχή/οικισμό, όπου υπήρχε το ιερό.

Η συγκεκριμένη θέση εντοπίστηκε το 2011 και το ανασκαφικό έργο ξεκίνησε το β΄ εξάμηνο του 2012 από την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Λόγω, όμως, της πληθώρας βυζαντινών ευρημάτων η ανασκαφή διαβιβάστηκε στην 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ το μνημειώδες ταφικό ρωμαϊκό μνημείο, που βρέθηκε εντός της βυζαντινής εγκατάστασης και που εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε ως το ιερό του Απόλλωνα, πέρασε στην αρμοδιότητα της Ε΄ ΕΠΚΑ.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, μέσα στο μνημείο βρέθηκαν μαρμάρινα σκαλοπάτια, αλλά και σαρκοφάγοι από το ίδιο υλικό (ανάλογες έχουν εντοπιστεί σε Γύθειο και Σπάρτη), ενώ το εύρημα χρονολογείται περί το 200-250 μ.Χ. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι εντός του τάφου βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη που ναι μεν προέρχονται από οικισμούς ή δημόσια κτήρια σε κοντινή με αυτό απόσταση, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να παραπέμψει στο ναό του Απόλλωνα.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής διαδικασίας, η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε στην 5η ΕΒΑ τεχνική έκθεση, που προβλέπει κατάχωση του αρχαιολογικού μνημείου, προκειμένου να συνεχιστεί ο δρόμος. Να τονιστεί, στο σημείο αυτό, ότι παλαιότερα είχαν αναζητηθεί τρόποι διάσωσης του μνημείου από την Ε΄ ΕΠΚΑ και είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του. Ωστόσο, το πρόσφατο παράδειγμα μεταφοράς των ρωμαϊκών λουτρών από το Λογκανίκο, όπου βρέθηκαν, αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα, τόσο λόγω χρονοβόρας διαδικασίας αλλά και γιατί το κόστος μεταφοράς θα ήταν υπέρογκο, κάτι που δε δέχθηκε να αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία.

Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η εισήγηση για την τύχη του αρχαιολογικού έργου από την 5η ΕΒΑ και τέλη του μήνα αναμένεται να συνταχθεί και η θέση της Ε΄ ΕΠΚΑ. Οι δύο αυτές εισηγήσεις σε συνδυασμό με την τεχνική έκθεση της εταιρείας για το έργο του Λεύκτρο-Σπάρτη θα σταλούν στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και το θέμα στη συνέχεια θα συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 

Μέχρι στιγμής, οι εισηγήσεις παραμένουν -βάσει νόμου- επτασφράγιστο μυστικό και μόνο όταν τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, μπορούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές να ενημερωθούν για το περιεχόμενό τους.

1 σχόλιο

  1. Έλεος πια με τις καταχώσεις- απομακρύνσεις - τσιμεντώματα ! Αναδείξτε και κανένα μνημείο ! Ακόμη και για καθαρά οικονομικούς λόγους, στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ζήσουν με την προβολή των αρχαίων μνημείων και τον τουρισμό.. Με την προϋπόθεση πως δεν τα χώνουμε πάλι μέσα βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή