Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θεσσαλονίκη: Δικαστικό «όχι» στη μετακίνηση των αρχαίων της Βενιζέλου

Να διακοπούν αμέσως και πλήρως οι εργασίες για την απομάκρυνση των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων από το σκάμμα του υπό ...


Να διακοπούν αμέσως και πλήρως οι εργασίες για την απομάκρυνση των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων από το σκάμμα του υπό κατασκευή σταθμού του Μετρό στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, μέχρις ότου εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης, διατάσσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε αργά σήμερα το απόγευμα η προεδρεύουσα του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ, υψώνει, μέχρι νεωτέρας, ισχυρό δικαστικό «όχι» στην απόσπαση του εξέχοντος ιστορικού συνόλου που έχει αποκαλυφθεί στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Βάσει της ολιγόλογης διαταγής της, αναστέλλεται προσωρινά η εκτέλεση της απόφασης που έλαβε στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο τέως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. Η εν λόγω απόφαση, η οποία βασίστηκε σε προηγούμενη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), προβλέπει την απόσπαση των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και την αποδόμηση των άλλων αρχιτεκτονικών καταλοίπων που έχουν αποκαλυφθεί στο χώρο του επίμαχου σταθμού του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης. Υποδεικνύει δε ως τόπο μεταφοράς τους το στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκτός των γεωγραφικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο, χωρίς όμως αυτό να προσδιορίζεται.

Βάσιμοι οι λόγοι

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ αποδέχτηκε ολικώς ως ισχυρούς και βάσιμους τους λόγους που επικαλείται ο δήμος Θεσσαλονίκης δια του νόμιμου εκπροσώπου του, Γιάννη Μπουτάρη. Στη σχετική αίτησή του, η οποία είχε κατατεθεί στο ΣτΕ στις 9 Ιουλίου, ο κ. Μπουτάρης υποστήριζε, εκτός των άλλων, ότι από την εκτέλεση της απόφασης του κ. Τζαβάρα θα μπορούσε να επέλθει ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, καθώς αυτή (σ.σ. η απόφαση) αφορά στην «αμετάκλητη διάσπαση ενός ενιαίου ακίνητου μνημείου ιδιαίτερης σημασίας» και συνεπώς «οδηγεί σε οριστική εξαφάνιση του συγκεκριμένου ιστορικού τόπου».

Η απόφαση του κ. Τζαβάρα αναστέλλεται μέχρις ότου εκδοθεί από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις 9 Ιουλίου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι προσκείμενοι στο ΣτΕ, αυτό μπορεί τελικώς να μη συμβεί, καθώς συντρέχει ισχυρή πιθανότητα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να υπεισέλθει κατευθείαν στην ουσία της υπόθεσης, εξετάζοντας την οριστική ακύρωση ή όχι της απόφασης Τζαβάρα. Η σχετική συζήτηση ορίστηκε πριν από λίγες ημέρες για τις 15 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, βάσει των δεδομένων του ΣτΕ. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει τη σπουδαιότητα που αποδίδει το ΣτΕ στο ζήτημα.  

Ισχυρό πρόκριμα

Η έκδοση προσωρινής διαταγής από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο – και μάλιστα σε διάστημα 15 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης – ερμηνεύεται από τους ίδιους νομικούς κύκλους ως «ισχυρό πρόκριμα» για τη συνέχεια της δικαστικής διαμάχης που σοβεί με κύριους πόλους αφενός μεν το δήμο Θεσσαλονίκης, αφετέρου δε το υπουργείο Πολιτισμού και την Αττικό Μετρό ΑΕ. Η προσωρινή διαταγή, η οποία, πάντως, δεν προδικάζει την τελική έκβαση, αναμένεται να επιδοθεί έως αύριο το μεσημέρι στους αντιδίκους, ώστε να λάβουν επισήμως γνώση και να κληθούν να την εφαρμόσουν.        

Υπενθυμίζεται ότι στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας έχει αποκαλυφθεί από τα τέλη του 2012 εμβληματικό αστικό σύνολο της ύστερης αρχαιότητας (4ος αιώνας) και της των πρώτων βυζαντινών χρόνων (6ος – 7ος αιώνας), που μαρτυρά τη σπουδαιότητα της πόλης Θεσσαλονίκης και την εξέχουσα θέση της κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Οι αρχαιότητες εντοπίστηκαν σε βάθος 6 μέτρων κάτω από τη σύγχρονη πόλη και σε έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων.



Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΑΣ, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια