Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένας «λαβύρινθος» αποκαλύπτεται στη Ζώμινθο

Ξεκίνησε και φέτος στη Ζώμινθο, στον Ψηλορείτη, υπό τη διεύθυνση της επιτίμου εφόρου αρχαιοτήτων Δρ. Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, μια από ...


Ξεκίνησε και φέτος στη Ζώμινθο, στον Ψηλορείτη, υπό τη διεύθυνση της επιτίμου εφόρου αρχαιοτήτων Δρ. Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές στην Κρήτη.

Κάτω από ένα πλήθος ογκωδών λίθων αναδύεται ένα μεγαλόπρεπο και λαβυρινθώδες συγκρότημα με τεράστιες αίθουσες, κλίμακες, διαδρόμους και εργαστήρια. Σχεδόν όλα τα δωμάτια του πολυώροφου συγκροτήματος είναι τοιχογραφημένα ή σκεπασμένα με χρωματιστά κονιάματα. Τα ευρήματα είναι πολυάριθμα. Σφραγίδες, κοσμήματα χάλκινα, οστέινα και ελεφάντινα, καθώς και χάλκινα ειδώλια άριστης τέχνης δείχνουν την άλλη διάσταση της μινωικής Κρήτης, πέρα από τη θαλασσοκρατία, δηλαδή τη διάσταση των βουνών και ιδιαίτερα του Ψηλορείτη. Παράλληλα με την ανασκαφή γίνεται η συντήρηση των τοίχων κτιρίου και η αποκάλυψη των τοιχογραφιών από ειδικούς τεχνίτες.

Στην ανασκαφή συμμετέχουν οι αρχαιολόγοι: Γιάννης Γεωργίου, Κώστας Παπαδόπουλος, Άγγελος Μπούφαλης, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Κατερίνα Μπουκάλα, Ελένη Χρηστάκη, Γιώργος Καλομοίρης, και οι φοιτήτριες αρχαιολογίας Ερατώ Βέμου και Σοφία Ζεϊμπέκογλου. Ακόμα, οι σχεδιαστές: Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Καλλιόπη Θεοδωροπούλου και Βασίλης Χαιρέτης, ο αρχιτέκτονας: Χρήστος Τριγωνάκης, ο συντηρητής Μύρων Νικάκης και μια πολυάριθμη ομάδα εξειδικευμένων συντηρητών από την Κνωσό.


Πηγή: CretaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια