Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βενιζέλου: ανασχεδιάζουν το σταθμό του μετρό, ανατρέχουν πάλι στο ΚΑΣ

Στην οδό της συνύπαρξης μετρό και αρχαιοτήτων εμφανίζεται αποφασισμένο να βαδίσει πλέον το ΥΠΠΟ Αποφασισμένος να εξετάσει εκ νέου το...

Στην οδό της συνύπαρξης μετρό και αρχαιοτήτων
εμφανίζεται αποφασισμένο να βαδίσει πλέον το ΥΠΠΟ

Αποφασισμένος να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα του εμβληματικού αρχαιολογικού συνόλου της Βενιζέλου και να το θέσει και πάλι στην κρίση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) εμφανίζεται ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Στην έκτακτη συνάντηση, που έγινε αργά χθες το απόγευμα στο υπουργικό γραφείο του στην Αθήνα, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόθεσή του να ανακινήσει, έπειτα από πολύμηνη αδράνεια, το στάσιμο θέμα. Ο ίδιος αποδέχτηκε την ανάγκη να εξευρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης και σύγκλισης των απόψεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πόλων, δηλαδή αφενός μεν του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό ΑΕ, αφετέρου δε του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην οδό της συνύπαρξης

Ο υπουργός υπέδειξε με σαφήνεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, την οδό της συνύπαρξης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και των λειτουργιών του σταθμού του μετρό στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν έθεσε στους συνομιλητές του θέμα οικονομικού κόστους ή χρονικής καθυστέρησης, παρόλο που αυτές οι δύο παράμετροι προβάλλονταν κατά τους προηγούμενους μήνες ως ανασχετικοί παράγοντες για την εξεύρεση λύσης.

Στο υπουργείο Υποδομών

Για την ευόδωση του στόχου της συνύπαρξης ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να απευθυνθεί κατά το αμέσως επόμενο διάστημα στη γενική γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών, από την οποία θα ζητήσει να υποδείξει πρόσφορη και κοινώς αποδεκτή λύση, σε συνεννόηση με την Αττικό Μετρό ΑΕ. Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να απευθυνθεί εκ νέου στο ΚΑΣ, ώστε αυτό να γνωμοδοτήσει και πάλι για τον τρόπο της τελικής διαχείρισης των αρχαιοτήτων.

Τα επόμενα βήματα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Πολιτισμού έχει την πρόθεση να γίνει τροποποίηση και συμπλήρωση της αρχικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ, που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και θεωρείται προβληματική, ώστε στη συνέχεια ο ίδιος να προβεί στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων εντός του σταθμού της Βενιζέλου.

Ηδη η Αττικό Μετρό ΑΕ έκανε γνωστό κατά τη χτεσινή σύσκεψη, δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Χρίστου Τσίτουρα, ότι προχωρά στον ανασχεδιασμό του σταθμού της Βενιζέλου, ώστε το 1ο επίπεδο (-1 από τη στάθμη του εδάφους) να διατεθεί και να αξιοποιηθεί προς επανέκθεση των αρχαιοτήτων που προηγουμένως θα αποσπαστούν.

Στη χτεσινή σύσκεψη έλαβε μέρος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε ιδιαίτερα στην in situ επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και στην έγκριση όλων των αναγκαίων μελετών.

Παρούσα ήταν επίσης η γενικής γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία εμφανίστηκε ανυποχώρητη, όσον αφορά στην έγκριση των μελετών απόσπασης των αρχαιοτήτων από το ΚΑΣ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ιδίας και της Αττικό Μετρό ΑΕ. Μάλιστα, επέμενε ότι αυτό πρέπει να γίνει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Γιατί σήμανε συναγερμός

Το συναγερμό που έχει σημάνει κατά τις τελευταίες 48 ώρες στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μέτρο ΑΕ ενεργοποίησε η έκδοση προσωρινής διαταγής εκ μέρους του ΣτΕ, βάσει της οποίας αναστέλλεται, μέχρι νεωτέρας, η εκτέλεση της περιβόητης απόφασης του Κώστα Τζαβάρα.

Πρόκειται για την απόφαση που έλαβε στις 24 Ιανουαρίου 2013 ο τέως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, βασιζόμενος σε προηγούμενη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), και η οποία ορίζει την απόσπαση των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων και τη μεταφορά τους το στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκτός των γεωγραφικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο.


Πηγή: Γ. Μούλκας, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια