Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Νεάντερταλ δεν ήταν καθόλου κουτοί

Καλλιτέχνες... στην κατασκευή εξειδικευμένων εργαλείων από οστά ήταν, σύμφωνα με νέα ανακάλυψη, οι Νεάντερταλ. Τα ευρήματα μάλιστα δείχνου...

Καλλιτέχνες... στην κατασκευή εξειδικευμένων εργαλείων από οστά ήταν, σύμφωνα με νέα ανακάλυψη, οι Νεάντερταλ. Τα ευρήματα μάλιστα δείχνουν ότι είναι πιθανό οι πρόγονοί μας να έμαθαν την κατασκευή αυτών των εργαλείων από εκείνους, αφού συνυπήρχαν για αρκετές χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη, και όχι το αντίθετο, όπως ήταν η έως τώρα κυρίαρχη άποψη.

Πρόκειται για μια ακόμη απόρριψη του μύθου πως οι Νεάντερταλ ήσαν… ογκώδεις βλάκες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνεχώς έρχονται στο φως, οι ικανότητες των «ξαδέλφων» μας είχαν υποτιμηθεί στο παρελθόν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους αρχαιολόγους Σάνον ΜακΦέρον του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας και Μαρία Σορέσι του ολλανδικού πανεπιστημίου του Λάϊντεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science», το «Nature» και το «New Scientist», ανακάλυψαν σε δύο προϊστορικές τοποθεσίες στη νοτιοδυτική Γαλλία εργαλεία από μακρόστενα και εύκαμπτα πλευρικά οστά ελαφιών ή ταράνδων, μήκους 20 έως 40 εκατοστών και ηλικίας περίπου 41.000 έως 51.000 ετών (ανάλογα με την μέθοδο χρονολόγησης).


Στο σκίτσο παρουσιάζεται ένα από τα εργαλεία κατεργασίας δέρματος που εντόπισαν
οι ερευνητές και πώς το χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ.
Τα εργαλεία αυτά -που δεν είναι αντιγραφή λίθινων εργαλείων- χρησιμοποιούνταν για το τρίψιμο και το γυάλισμα άλλων πιο μαλακών υλικών όπως των δερμάτων ζώων, ώστε αυτά να γίνουν πιο ανθεκτικά, αδιάβροχα και στιλπνά. Παρόμοια εργαλεία λείανσης χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για την κατεργασία των δερμάτων, ακόμα και από διάσημους οίκους, όπως ο γαλλικός Hermes για τις τσάντες του και τα άλλα δερμάτινα είδη πολυτελείας.

Οι Νεάντερταλ, ένα είδος συγγενικό με τους «έμφρονες ανθρώπους» (Homo sapiens), οι οποίοι είχαν μεγάλους εγκεφάλους και πολύπλοκες κοινωνίες, ζούσαν σε μια τεράστια έκταση από την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ασία, ώσπου εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από περίπου 35.000 χρόνια, όταν πια οι δικοί μας πρόγονοι άρχισαν να κατακτούν τον κόσμο, έχοντας κάνει την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια.


Ορισμένα από τα εργαλεία που ανακάλυψαν οι ερευνητές.


Ένα από τα σύγχρονα εργαλεία κατεργασίας δερμάτων που όπως
φαίνεται μοιάζει πολύ με εκείνα των Νεάντερταλ.
Διάφορα τεχνουργήματα έχουν βρεθεί σε τοποθεσίες των Νεάντερταλ και οι επιστήμονες διαφωνούν κατά πόσον αυτά τα δημιουργήματα αποτελούν πρωτότυπες κατασκευές ή αντιγραφές μετά τις επαφές με τους προγόνους των ανθρώπων. Η νέα ανακάλυψη δείχνει πως πιθανότατα οι Νεάντερταλ έφτιαχναν μόνοι τους εργαλεία ανάλογα με εκείνα των ανθρώπων, ίσως και πριν από τους τελευταίους.

Πάντως, όπως είπε ο Σάνον ΜακΦέρον, οι Νεάντερταλ δεν ήσαν οι πρώτοι στον κόσμο που έφτιαξαν τέτοια οστέινα εργαλεία, καθώς στην Αφρική έχουν βρεθεί παρόμοια εργαλεία που είναι ακόμα παλαιότερα και θεωρούνται έργο των προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου. Στην Ευρώπη όμως δεν έχουν βρεθεί αρχαιότερα οστέϊνα εργαλεία από αυτά των Νεάντερταλ (ενώ έχουν βρεθεί ακόμα παλαιότερα λίθινα εργαλεία των Νεάντερταλ).

Προς το παρόν, σύμφωνα με άλλους σκεπτικιστές επιστήμονες, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσον αυτά τα εργαλεία από οστά στην Ευρώπη οι Νεάντερταλ έμαθαν τελείως μόνοι τους να τα κατασκευάζουν και αν οι «Homo sapiens» αντέγραψαν από αυτούς; Μόνο αν βρεθούν παρόμοια εργαλεία σε ακόμα παλαιότερες τοποθεσίες των Νεάντερταλ (όταν σίγουρα οι πρόγονοί μας δεν είχαν ακόμα εμφανιστεί στην Ευρώπη), τότε οι επιστήμονες θα είναι βέβαιοι πως οι Νεάντερταλ ήσαν «δάσκαλοι» και όχι «μαθητές».


Δεν υπάρχουν σχόλια