Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η γιορτή του φεγγαριού

Αρχαίες πόλεις μαγικές, γεμάτες κόσμο, φώτιζε χθες η αυγουστιάτικη πανσέληνος. Από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, χιλιάδες άν...

Αρχαίες πόλεις μαγικές, γεμάτες κόσμο, φώτιζε χθες η αυγουστιάτικη πανσέληνος.



Από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, και ό,τι άλλο είχε προετοιμαστεί από την αρχαιολογική υπηρεσία για τη μεγάλη ετήσια εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.



Περισσότεροι από 100 χώροι και μουσεία άνοιξαν το βράδυ για να υποδεχθούν τους πραγματικά πολυάριθμους επισκέπτες.

Εικόνες από τη χθεσινή βραδιά στο Σούνιο,
στον Λυκαβηττό και στο Μουσείο Ακρόπολης.
Το αδιαχώρητο στην αυλή του Μουσείου Ακροπόλεως και στην αυλή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου είχαν προγραμματιστεί μουσικές εκδηλώσεις, ουρές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, γεμάτος ο αύλειος χώρος του αρχαιολογικού μουσείου Μυκόνου, μεγάλη προσέλευση στην αρχαία Ολυμπία. Όπου και αν αναζητήθηκε ο «παλμός» του κοινού, η εντύπωση ήταν μία: μεγάλη προσέλευση, ιδιαίτερη απόλαυση, μαγεία.

Ανεβαίνοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Αθήνα έδινε μια εντύπωση που είχε χρόνια να δώσει: η άλλοτε κεφάτη πόλη ξαναβρήκε για μία νύχτα έστω τα κέφια της και αποφάσισε να χαμογελάσει. Η «Αυλή των θαυμάτων» βγήκε λοιπόν περίπατο υπό τη σκιά της Ακρόπολης: κλόουν, ζογκλέρ, κόσμος, νέοι με μουσικά όργανα στα χέρια, μεγαλύτεροι σε μια ρομαντική βόλτα, όλοι ανεβοκατέβαιναν σαν ανθρώπινο ποτάμι στον πεζόδρομο.

Ήταν τόσο πολύς ο κόσμος, που το Μουσείο Ακροπόλεως ήταν απροσπέλαστο λίγο μετά τις 8 μ.μ. Οι επισκέπτες είχαν κατακλύσει τον εξώστη του μουσείου, την αυλή, κάθονταν επάνω στο γρασίδι και ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και κατάχαμα, και περίμεναν να ανατείλει η σελήνη και να ξεκινήσει η μουσική εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν πολύ ευχαριστημένοι.

Λίγο πιο πάνω, ο λόφος του Φιλοπάππου είχε γεμίσει με τουρίστες όπως και Αθηναίους, οι οποίοι αναζητούσαν μερικές όμορφες στιγμές στη δροσερή νύχτα, ψυχαγωγία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων και το φως του φεγγαριού.

Επίσης γεμάτη -δεν έπεφτε καρφίτσα- ήταν η αυλή του Νομισματικού μουσείου, ενώ στο Εθνικό Αρχαιολογικό οι ουρές έμοιαζαν ατέλειωτες. Εκεί γινόταν ξενάγηση στην περιοδική έκθεση για το «Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων».

Πολύς κόσμος πήγε επίσης στην αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Βεργίνα κ.α. Αλλού έγιναν εκδηλώσεις, αλλού απλές ξεναγήσεις και αλλού μέχρι και παρατηρήσεις άστρων που διασκέδασαν μικρούς και μεγάλους.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ μοίραζαν στο κοινό προκηρύξεις με τα αιτήματά τους - όχι απολύσεις, όχι διαθεσιμότητα κ.ά.

ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Μεγάλη επιτυχία είχε σε όλες τις Κυκλάδες η εκδήλωση με το ποίημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας». Στην αυλή του Μουσείου Μυκόνου, πάρα πολλοί Ελληνες και αρκετοί ξένοι γεύθηκαν τη μυσταγωγία της βραδιάς, δίνοντας συγχαρητήρια στον εμπνευστή, έφορο Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Χατζηδάκη.



Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ, "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια