Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεκλειδώνοντας τα ιερά γράμματα των αρχαίων Αιγυπτίων

Η μαγεία των ιερογλυφικών της Αρχαίας Αιγύπτου αποκαλύπτεται μέσα από προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, που αρχίζουν άμεσα στο Μουσείο Μπε...


Η μαγεία των ιερογλυφικών της Αρχαίας Αιγύπτου αποκαλύπτεται μέσα από προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, που αρχίζουν άμεσα στο Μουσείο Μπενάκη και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Συγκεκριμένα, στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του για ενήλικες, θα πραγματοποιηθούν οκτώ συναντήσεις, από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 5 Δεκεμβρίου 2013, υπό τον τίτλο «Ξεκλειδώνοντας τα ιερά γράμματα των αρχαίων Αιγυπτίων».


Στις συναντήσεις αυτές, ένας ειδικευμένος αιγυπτιολόγος θα διδάξει εκλαϊκευτικά τα ιερογλυφικά, δίνοντας εισαγωγικά στοιχεία και «ταξιδεύοντας» τους συμμετέχοντες στις υπέροχες τοιχογραφίες στους τάφους των φαραώ και των αξιωματούχων στην Κοιλάδα των Βασιλέων και αλλού. Τοιχογραφίες, που στην πραγματικότητα είναι εικόνες συνοδευόμενες από επεξηγηματικές λεζάντες, καθώς οι Αιγύπτιοι κάλυπταν τις επιφάνειες (και τον φόβο του κενού) με εικόνες-γραφές, διατυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ιστορίες τους.

Οι «μαθητές» θα έχουν έτσι τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα ιερογράμματα, τη γοητευτική γλώσσα ενός αρχαίου πολιτισμού, τόσο κοντινού και προσιτού με τον δικό μας, που προετοίμαζε με αγάπη, πίστη και κυρίως χωρίς φόβο το «ταξίδι» στην αιωνιότητα.


Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν έναν από τους πιο σημαντικούς και ενδιαφέροντες αρχαίους πολιτισμούς, με όχημα τη γλώσσα του. Στο τέλος των συναντήσεων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ, σύμφωνα με το Μουσείο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν κι άλλοι κύκλοι σχετικών μαθημάτων (συνολικό κόστος 70 ευρώ, αριθμός ατόμων 40, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 210 3671067-69).


Στη διάρκεια των μαθημάτων θα προσεγγιστούν θεωρητικά και έμπρακτα τα ιερογράμματα, τη γοητευτική γλώσσα ενός αρχαίου πολιτισμού που προετοίμαζε με αγάπη, με πίστη και κυρίως χωρίς φόβο το ''ταξίδι'' στην αιωνιότητα.

Διδασκαλία: Βασίλης Χρυσικόπουλος

Αριθμός Μαθημάτων: 8

Διάρκεια: 17/10/2013 - 05/12/2013

Χρόνος: Πέμπτη 17.30-18.30
17/10/13, 24/10/13, 31/10/13, 7/11/13, 14/11/13, 21/11/13, 28/11/13, 5/12/13

Τόπος: Κεντρικό Κτήριο

Κόστος: €70

Αριθμός ατόμων: 40

Εγγραφές: 23/09/2013 - 17/10/2013

Πληροφορίες - Συμμετοχές:
Δήλωση συμμετοχών στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, στα τηλέφωνα 210 3671067-69, από Δευτέρα έως Πέμπτη 10.00-15.00.

Στις παραπάνω συναντήσεις, η διά ζώσης παρακολούθηση είναι απαραίτητη, κάτι που δεν ισχύει για το πρόγραμμα «Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά και Παπυρολογία», το οποίο υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η διδασκαλία γίνεται εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικά (e-learning), το υλικό διανέμεται on-line, οι δε συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος σε τηλεδιασκέψεις. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας της αρχαίας αιγυπτιακής γλώσσας και γραφής του Μέσου Βασιλείου (Κλασικά Αιγυπτιακά), καθώς και της ελληνικής γλώσσας και γραφής των παπύρων της Ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (http://e-epimorfosi.aegean.gr/e-viewpr?prpd_id=45231&menu=description), το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενότητες, με δυνατότητα ξεχωριστής παρακολούθησης. Η πρώτη εξετάζει τις κατηγορίες των ιερογλυφικών συμβόλων, τα είδη γραφής (ιερογλυφική, ιερατική), τις συντακτικές και γραμματικές δομές του ρηματικού και μη-ρηματικού λόγου, τα βασιλικά και θεϊκά ονόματα, τις ταφικές επιγραφές και τη φόρμουλα αναθημάτων και προσφορών. Η δεύτερη ενότητα διδάσκει τη γλώσσα και γραφή των ελληνικών παπυρικών κειμένων από την αρχαία Αίγυπτο και, παράλληλα, εξετάζει σημαντικές πτυχές των ιστορικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δομών της Ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν μέχρι αύριο 27 Σεπτεμβρίου 2013, που λήγει η προθεσμία συμμετοχής, τουλάχιστον όσον αφορά στα Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά (τα μαθήματα ξεκινούν στις 30/9, ενώ για την Παπυρολογία στις 17/2/2014. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 22410 99425, 99426). Το αρχικό προτεινόμενο κόστος και για τις δύο ενότητες είναι 440 ευρώ (η κάθε μία κοστίζει 240 ευρώ), με δυνατότητες έκπτωσης ως και 25% (άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, φοιτητές κλπ.). Περισσότερες πληροφορίες στο http://e-epimorfosi.aegean.gr/e-viewpr?prpd_id=45231&menu=register . Το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» που δίνεται με το πέρας των μαθημάτων έχει την εγγύηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια