Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διαχρονική ιστορία

Διάπλατα ανοίγουν τις πύλες τους σε μικρούς και μεγάλους τα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι Διμην...

Διάπλατα ανοίγουν τις πύλες τους σε μικρούς και μεγάλους τα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι Διμηνίου και Σέσκλου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.) 2013. Η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό, που θα διαρκέσει από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο του γενικού εορτασμού, που για τη διετία 2012 - 2013 έχει θέμα: «Τα πρόσωπα του Χρόνου», την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. συμμετέχει με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους Διμηνίου και Σέσκλου. Το Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του κράτους θα είναι ελεύθερη και στους επισκέπτες θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, προκειμένου να βοηθηθούν κατά την περιήγησή τους. 

Ειδικά για τα μικρά παιδιά, για το Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Σεπτεμβρίου, έχει οργανωθεί ελεύθερη θεματική περιήγηση στις Αίθουσες του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με τίτλο «10΄ και μια μικρή ιστορία του Μουσείου», στη διάρκεια της οποίας τα παιδιά και οι ενήλικες συνοδοί τους θα μπορούν να διαβάσουν μικρές θεματικές ιστορίες, με αφορμή συγκεκριμένα εκθέματα. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάστηκαν στα εκπαιδευτικά έντυπα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν για τις ανάγκες εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τα έντυπα θα τοποθετηθούν κοντά στα ανάλογα εκθέματα και θα είναι προσβάσιμα στο παιδικό κοινό, για να περάσει 10΄ ή και περισσότερο, διαβάζοντας αυτές τις μικρές ιστορίες του Μουσείου και έτσι να περιηγηθεί σ’ αυτό.

Δράσεις για παιδιά

Παράλληλα στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 09:00 και στις 11:15, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Όταν οι χρονοκάψουλες τελειώνουν… Ταξίδι πίσω στο χρόνο παίζοντας ανασκαφή», που απευθύνεται σε παιδιά 5 ως 12 ετών. Το παιχνίδι της ανασκαφής δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά, μέσα από παιγνιώδεις, βιωματικές και ευχάριστες για τα ίδια δραστηριότητες, να γνωρίσουν από κοντά τη δουλειά των αρχαιολόγων και να γυρίσουν πίσω στο παρελθόν… χωρίς χρονοκάψουλες.

Επίσης, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στις 11:00π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική θεματική περιήγηση για μικρούς και μεγάλους με θέμα: «Επί Άρχοντος…», γύρω από εκθέματα στα οποία αναφέρεται προσδιορισμός του χρόνου, όπως είχε καθιερωθεί στην αρχαιότητα. Η περιήγηση θα επαναληφθεί και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα.

Στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 09:00 και στις 11:00, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξετυλίγοντας το κουβάρι της Ιστορίας», που απευθύνεται σε παιδιά 8 ως 12 ετών. Μέσα από την επιλογή χαρακτηριστικών αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών για την κάθε χρονική περίοδο, θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν πτυχές της καθημερινής ζωής της κάθε Εποχής της αρχαιότητας, τα ήθη και τις αντιλήψεις των ανθρώπων σχετικά με τη ζωή και το θάνατο. Με την εφαρμογή εργαστηρίου πηλού, τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν μόνα τους το δικό τους πήλινο αντικείμενο και με τον τρόπο αυτό να εμπλακούν βιωματικά στη θεματική του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στους αρχαιολογικούς χώρους

Στον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 09:00 και στις 11:00, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το τρενάκι του χρόνου φτάνει στο Διμήνι», που απευθύνεται σε παιδιά 8 ως 12 ετών. Τα παιδιά θα περιηγηθούν στα σημαντικότερα μνημεία του χώρου και θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια κατασκευής πήλινων ειδωλίων και αγγείων καθώς και πινακίδων Γραμμικής Β΄ γραφής.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 09:00 και στις 11:00, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Όταν τα άτομα αποκτούν πρόσωπο», που απευθύνεται σε παιδιά 8 ως 12 ετών. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αφήγηση παραμυθιού με παράλληλη χρήση αντιγράφων νεολιθικών αγγείων, εργαλείων και ειδωλίων. Μετά από σύντομη περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες θα επιδοθούν σε «κυνήγι θησαυρού» εξερευνώντας το χώρο και στη συνέχεια θα παίξουν «Αγαλματάκια ακούνητα», χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα που θα έχουν ανακαλύψει και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Στη συνέχεια, θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά συμμετέχοντας στο εργαστήρι πηλού  «Ας φτιάξουμε ειδώλια». Τέλος, θα κληθούν να αποτυπώσουν σε χαρτί εικαστικά και λεκτικά τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα, συμμετέχοντας στη δραστηριότητα «Φτιάξτε το δικό σας πρόσωπο στο χρόνο».

Τέλος, στο πλαίσιο του εορτασμού, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας στην Πλατεία του Σέσκλου με τίτλο: «Αρχαία ευρήματα από την περιοχή του Σέσκλου».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα εφαρμοστούν δωρεάν από τις αρχαιολόγους της ΙΓ Εφορείας  Αιμιλία Καλογιάννη, Ιωάννα Μαμαλούδη, Σταματία Αλεξάνδρου και Ευαγγελία Σταμέλου αντίστοιχα, καθώς και από την προϊσταμένη της Εφορείας, Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών που μπορούν να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι για κάθε ομάδα. Για την εφαρμογή κάποιας από τις παραπάνω εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είναι απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τις αρμόδιες αρχαιολόγους της Υπηρεσίας, στα τηλέφωνα 24210 76278 και 24210 25349, πριν την ολοκλήρωση του σχετικού προγραμματισμού από την πλευρά των Σχολείων,  προκειμένου να καθοριστεί ακριβής ώρα για την επίσκεψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια