Χάρη στους βράχους, που σφράγισαν την είσοδο του σπηλαίου Γερανίου πριν από το τέλος της Νεολιθικής περιόδου, οι στρωματογραφίες όλων ...
Χάρη στους βράχους, που σφράγισαν την είσοδο του σπηλαίου Γερανίου πριν από το τέλος της Νεολιθικής περιόδου, οι στρωματογραφίες όλων των φάσεων χρήσης του -με αφετηρία την Παλαιολιθική Εποχή- διατηρήθηκαν ατόφιες έως τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή της νέας εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνης.
Λίγο αργότερα, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πλήθος λίθινων εργαλείων, αγγείων, οστών ζώων και τους σκελετούς τριών από τους τελευταίους κατοίκους του, που πιθανότατα παγιδεύτηκαν και πέθαναν από ασφυξία.
Μολονότι τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται εδώ και χρόνια στα μουσεία του Ρεθύμνου, μέχρι σήμερα το ευρύ κοινό δεν είχε ποτέ πρόσβαση στο εσωτερικό του σπηλαίου με τους έξι θαλάμους, συνολικού εμβαδού 1200 τ.μ., και τον εντυπωσιακό σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Ο στόχος της νέας μελέτης ανάδειξης, που εξετάστηκε χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, είναι ακριβώς να καταστήσει επισκέψιμο ένα τμήμα του χώρου, για την ακρίβεια τα πρώτα 14 μέτρα, καθώς τα ενδότερα παρουσιάζουν επικίνδυνες ετοιμορροπίες. Δεδομένου ότι η νέα είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό, το ΚΑΣ τελικά αποφάσισε να αναβάλει τη γνωμοδότησή του, προκειμένου να εξακριβωθεί αν η δημιουργία επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στο συγκεκριμένο σημείο είναι συμβατή με τις διατάξεις ασφαλείας για το υπεραστικό οδικό δίκτυο.
Πηγή: Χ. Σανούδου, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια