Μια βόλτα στον πρώτο αθηναϊκό δρόμο που στρώθηκε με αμμοχάλικο μοιράστηκαν πριν από λίγες ημέρες περίπου 60 άνθρωποι. Στις αρχές του 2...
Μια βόλτα στον πρώτο αθηναϊκό δρόμο που στρώθηκε με αμμοχάλικο μοιράστηκαν πριν από λίγες ημέρες περίπου 60 άνθρωποι. |
Σύσσωμη η ντόπια αριστοκρατία συνέρρεε για να διαλέξει τα καλύτερα και αν οι εκλεκτές πελάτισσες ήταν κουρασμένες, η επίδειξη των μεταξωτών υφασμάτων, των ομπρελών και των καπέλων γινόταν στις άμαξες υπό τον γαλανό ουρανό και το φρέσκο αεράκι...
Η οδός Αιόλου κουβαλά χαραγμένες αρκετές τέτοιες μνήμες. Έκανε επίσημη πρεμιέρα στη σκηνή της αθηναϊκής τοπογραφίας το 1833 και ανέδειξε μερικές από τις επιφανέστερες προσωπικότητες του ελληνικού εμπορικού κόσμου: Πουλόπουλος, Λαμπρόπουλοι, Ζολώτας, Λουμίδης, Γεωργακάς, Δράκος, Μαρινόπουλος, Παυλίδης, Αφεντούλης, Σγούρδας κ.ά. Γεμάτη καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, εμπορικά, θέατρα αλλά και εργαστήρια ή ιστορικά ξενοδοχεία δεν άφηνε αμφιβολία: η καρδιά του πολιτισμού χτυπούσε εκεί.
Αρχαία αγορά
Στη σκιά της Ακρόπολης, στην ποδιά της αρχαίας αγοράς. Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι και λίγο μετά την απελεύθερωση φιλολογικές συζητήσεις, παζάρια, πολιτικοί καβγάδες μπερδεύονταν ανάμεσα σε μνημεία της Τουρκοκρατίας και αρχαιολογικούς θησαυρούς από τον αιώνα του Περικλή.
Ή με τα ίχνη από τις ταραχές που έζησαν συχνά οι πλατείες της, η Δημοπρατηρίου, η Κοτζιά... Μια βόλτα σε αυτό το σκηνικό, στον πρώτο αθηναϊκό δρόμο που στρώθηκε με αμμοχάλικο, μοιράστηκαν πριν από λίγες ημέρες περίπου 60 άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες της Αθήνας.
Με οδηγό μια διπλωματούχο ξεναγό και συγγραφέα, τη Στέλλα Γαλανοπούλου, περιηγήθηκαν στον παλαιότερο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας και μυήθηκαν στα άγνωστα μυστικά του.
Ο περίπατος εγκαινίασε μια σειρά δωρεάν αρχαιολογικών και ιστορικών ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και την αυξημένη ζήτηση για ποιοτική και οικονομικά προσιτή ψυχαγωγία εν μέσω κρίσης, έδωσε το "παρών" στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων και τα μέλη του παρέχουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους στο κοινό.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για γνωριμία με τις γωνιές, τους δρόμους, τα μνημεία, τα κτίρια που έγιναν το φόντο για την αθηναϊκή ζωή αιώνων.
Η ξενάγηση της οδού Αιόλου ήταν ιδανικό ξεκίνημα. Πολλές στάσεις, δεκάδες μνημεία που σίγουρα δεν χωρούν σε ένα χάρτη θα πάρουν σειρά τους επόμενους μήνες...
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Από την Πλάκα στις γειτονιές του Ψυρρή
Σάββατο 26/10 ώρα 10.30: Αλίκοκο- Πλάκα- Ριζόκαστρο- Παλαιό Πανεπιστήμιο
Σάββατο 2/11 ώρα 10.30: Αρχαία Αγορά
Σάββατο 2/11 ώρα 10.30: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Κυριακή 3/11 ώρα 10.30: Η γειτονιά του Ψυρρή
Σάββατο 9/11 ώρα 10.30: Αθηναϊκή τριλογία: Ακαδημία- Πανεπιστήμιο- Εθνική Βιβλιοθήκη
Κυριακή 10/11 ώρα 10.30: Τμήμα προϊστορικών συλλογών- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Σάββατο 16/11 ώρα 10.30: Περίπατος στην οδό Αιόλου
Για τον μήνα Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις σε μουσεία της πόλης. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κάποια από τις δραστηριότητες θα πρέπει απαραιτήτως να δηλώσουν συμμετοχή στην κ. Βαλκανά στα τηλέφωνα 2103313038 και 2103240472 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 με 13.00. Η ζήτηση είναι αυξημένη και ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορισμένος -από 40 έως 100 άτομα ανάλογα με την ξενάγηση- για λόγους λειτουργικότητας.
1. Ρολόι Ανδρονίκου Κυρρήστου, Ρωμαϊκή Αγορά
Ο οκταγωνικός πύργος που χτίστηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο περίπου το 47 π.Χ., θεωρείται μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Στη ζωφόρο του απεικονίζονται ανάγλυφα οι άνεμοι με τα σύμβολα και τα ονόματά τους. Εξωτερικά διέθετε ηλιακά ρολόγια, ενώ εσωτερικά λειτουργούσε υδραυλικό. Αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία και τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε σαν τεκές των δερβίσηδων.
2. Ωραία Ελλάς, Αιόλου και Ερμού
Ηταν ένα από τα καφενεία που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας στα μέσα του 19ου αιώνα. Εδώ συγκεντρωνόταν η ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας. Αγωνιστές του '21, έμποροι, λόγιοι, δημοσιογράφοι, ποιητές και ξένοι περιηγητές, μαζί με αργόσχολους και τυχοδιώκτες, συμμετείχαν στις πολιτικές ζυμώσεις και διαμόρφωναν κλίμα κατά του βαυαρικού αυταρχισμού. Στα καφενεία της οδού Αιόλου αναπτύχθηκε εν γένει το αντιοθωνικό ρεύμα.
3. Αγία Ειρήνη, Αιόλου 36
Εδώ κηδεύτηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, γιορτάστηκε η ενηλικίωση του βασιλιά Οθωνα και τελέστηκε η δοξολογία για το Ελληνικό Σύνταγμα του 1843. Το τέμπλο της είναι δωρεά του Τσάρου Νικόλαου και το πρωτότυπο σχέδιο της έμπνευση του Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Στο σημείο υπήρχε μεσαιωνικός ναός ο οποίος υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Μετά την ανέγερσή του -η οποία ξεκίνησε το 1847-, έγινε ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της Αθήνας. Απέναντί του βρισκόταν το καφενεδάκι της Γαλλίδας κυρίας Ρομπέρ, στο οποίο ξεκουράζονταν διαβάζοντας ευρωπαϊκές εφημερίδες οι ξένοι περιηγητές που κατευθύνονταν στην Ακρόπολη.
4. Χρυσοσπηλιώτισσα, Αιόλου 62
Οικοδομήθηκε το 1863 επάνω στα ερείπια άλλης εκκλησίας που στεγαζόταν εκεί από το 1750. Ολοκληρώθηκε με εράνους και δωρεές από τους ενορίτες της, ένας εκ των οποίων ο Σπύρος Παυλίδης, ιδιοκτήτης της σοκολατοποιίας που βρισκόταν στη γωνία Αιόλου και Βύσσης.
5. Ξενοδοχείο «Βύρων», Αιόλου 38
Στην ταράτσα του ξενοδοχείου αυτού, που χτίστηκε το 1830 και λειτούργησε επίσης υπό το όνομα «Ανατολή», εγκαταστάθηκε ο πρώτος μετεωρολογικός και αστρονομικός σταθμός της χώρας. Στα δωμάτιά του φιλοξενήθηκε ο Οθωνας όταν πρωτοεπισκέφθηκε την Αθήνα, ενώ στο ισόγειο στεγάστηκαν εμπορικά καταστήματα, όπως καπνοπωλείο, υποδηματοπωλείο, κατάστημα γουναρικών και αρτοποιείο.
6. Εθνική Τράπεζα, Αιόλου 86
Εδώ είχε ιδρυθεί το πρώτο θέατρο των Αθηνών, ένα ξύλινο παράπηγμα που τελικά διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη «σαλεύον από αέρα» το 1836, μετρώντας μόλις 15 μήνες ζωής. Κατόπιν πλειστηριασμού αρκετά σανίδια του κατέληξαν σε... φερετροποιείο της πρωτεύουσας. Το απαράμιλλης ομορφιάς οικοδόμημα της Εθνικής Τράπεζας αποτελείται από δύο χωριστά κτίρια του 1840 που ενώθηκαν σε ένα: Την οικία Δαμάνδη, που στέγασε το πρώτο τραπεζικό κατάστημα στη χώρα, και το ξενοδοχείο «Αγγλία», κατάλυμα όλων των μεγάλων προσωπικοτήτων της εποχής. Δίπλα του βρίσκεται το Μέγαρο Μελά, έργο του Τσίλερ.
7. Χαυτεία
Το ιστορικό «Καφενείο των Γερόντων», με ιδιοκτήτη τον αγωνιστή του '21 Γιάννη Χαύτα, βρισκόταν εδώ δίνοντας το όνομά του στην περιοχή. Λίγο πιο κάτω, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου, απέναντι από το κατάστημα των Αφών Λαμπρόπουλου, μια δημοτική βρύση έσβηνε τη δίψα στους διαβάτες και στα υποζύγιά τους.
Πηγή: Κ. Ροββά, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια