Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διάλογος αρχαίας και σύγχρονης τέχνης

Σύγχρονη τέχνη δίπλα στα αρχαία αριστουργήματα Το στήσιμο της έκθεσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όμως οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαι...

Σύγχρονη τέχνη δίπλα
στα αρχαία αριστουργήματα
Το στήσιμο της έκθεσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όμως οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έχουν ήδη την ευκαιρία να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με το αν τα δεκάδες σύγχρονα έργα, που έχουν τοποθετηθεί εδώ και λίγες ημέρες στις αίθουσες των γλυπτών, στο ισόγειο του κτιρίου, συνυπάρχουν αρμονικά με τα αρχαία εκθέματα. 

Μολονότι ελάχιστα από τα προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής μας θα άντεχαν στη σύγκριση με τα αριστουργήματα της κλασικής εποχής, ο διάλογος μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης τέχνης μπορεί να είναι απρόσμενα γόνιμος. Αυτό, άλλωστε, έχουν αποδείξει, μεταξύ άλλων, οι δύο πρόσφατες περιοδικές εκθέσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - γλυπτικής της Αγγέλικας Κοροβέση και φωτογραφιών του Joshua Garrick.

Σε κάθε περίπτωση, οι πίνακες και τα γλυπτά της νέας έκθεσης με τίτλο «Προσφορά», που διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Συμμαχία για την Ελλάδα» και θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, βρίσκονται εκεί για καλό σκοπό: Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασής τους, στις 15 Δεκεμβρίου, θα δημοπρατηθούν και μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ των σκοπών του μουσείου. Συνολικά με έργα τους εκπροσωπούνται 57 Ελληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Ανανίδας, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Χρήστος Παλλαντζάς, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ελένη Παυλοπούλου, Αγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Γιάννης Τζερμιάς, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου κ.ά. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο του ποσού από την πώληση κάθε έργου αναλογεί στον δημιουργό του, ως «αναγνώριση του ταλέντου και της προσφοράς του», όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΑΜ, Γιώργος Κακαβάς, ενώ τα δύο τρίτα θα δοθούν στο μουσείο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης.

Η «Συμμαχία για την Ελλάδα» αποτελεί μία πρωτοβουλία θεσμικών φορέων από τον κλάδο της επικοινωνίας, η οποία δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο να προάγει την εικόνα της χώρας μέσα από δράσεις στον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, σε συνεργασία με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Στηρίζεται στον εθελοντισμό και την αφιλοκερδή προσφορά, ενώ στα ιδρυτικά της μέλη συγκαταλέγονται το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και η ΕΥΔΑΠ.

Την έκθεση «Προσφορά» θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο χώρος διεξαγωγής της δημοπρασίας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα ανακοινωθεί σύντομα.


Πηγή: Χ. Σανούδου, Καθημερινή
Πηγή εικόνας: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια