Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγαλμα φυσικού μεγέθους του Ραμσή ΙΙ στο φως

Μια γερμανό-αιγυπτιακή ανασκαφική αποστολή στην πόλη Tel- Basta στο Δέλτα του Νείλου έφερε στο φως ένα άγαλμα φυσικού μεγέθους του Ραμ...


Μια γερμανό-αιγυπτιακή ανασκαφική αποστολή στην πόλη Tel- Basta στο Δέλτα του Νείλου έφερε στο φως ένα άγαλμα φυσικού μεγέθους του Ραμσή ΙΙ της 19ης δυναστείας σκαλισμένο από κόκκινο γρανίτη.


Το άγαλμα με ύψος 195 εκατοστά και πλάτος 160 εκατοστά, βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια ανασκαφής που διεξάγεται από την κοινή αποστολή. Ανακαλύφθηκε στην ανατολική πλευρά του λεγόμενου Μεγάλου Ναού, στο εσωτερικό του ναού της θεάς Bastet στο Sharqiya του Tel-Basta.

Ο Mohamed Ibrahim, υπουργός Αρχαιοτήτων εξήγησε ότι το άγαλμα απεικονίζει τον βασιλιά Ραμσή ΙΙ να στέκεται μεταξύ της θεάς Hathor και του θεού Petah. Στην πλάτη του αγάλματος υπάρχουν χαραγμένα ιερογλυφικό κείμενο και η βασιλική δέλτος (ή καρτούς) του βασιλιά.

Ο Mohamed Abdel-Maqsoud, επικεφαλής του υπουργείου Επικρατείας (MSA), πρόσθεσε ότι η αποστολή αποκάλυψε και άλλο ένα άγαλμα σκαλισμένο πάνω σε πέτρινη άμμο η οποία απεικονίζει έναν ακόμη κορυφαίο αξιωματούχο του Νέου Βασιλείου, αγνώστων όμως στοιχείων. Ένα ιερογλυφικό κείμενο που προσφέρει το άγαλμα στις θεές Bastet και Sekhmet και στον θεό Horakhti είναι χαραγμένο στην πλάτη του. Το άγαλμα έχει διαστάσεις 35 εκατοστά ύψος και 25 εκατοστά πλάτος, σύμφωνα με τον Abdel-Maqsoud . 

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που ρίχνει φως σε γενικές γραμμές στην ιστορία του Tel-Basta και ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή»,  δηλώνει ο Abdel - Maqsoud. Ο ίδιος προσθέτει ότι η πρόσφατη ανακάλυψη, μαζί με τα προηγούμενα ευρήματα στην περιοχή, υποδηλώνουν ότι το Tel-Basta ήταν κάποτε η βάση ενός ναού του Νέου Βασιλείου, αφιερωμένο στον βασιλιά Ραμσή ΙΙ, που ίσως μελλοντικά αποκαλυφθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια