Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σαν το παλιό καλό ρωμαϊκό κρασί

Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν δείγματα από το παλαιότερο κρασί στον κόσμο, που σήμερα εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο του Palati...


Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν δείγματα από το παλαιότερο κρασί στον κόσμο, που σήμερα εκτίθενται στο Ιστορικό Μουσείο του Palatinate στη δυτική γερμανική πόλη του Speyer. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: όλοι φοβούνται να ανοίξουν το μπουκάλι.


Η γυάλινη φιάλη, που πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 1.650 ετών, βρέθηκε σε ρωμαϊκό τάφο κοντά στο Speyer το 1867 και έκτοτε εκτίθεται  στο μουσείο. Από τότε, ο χειρισμός του καθίσταται ιδιαίτερα προσεκτικός: παραμένει στο ίδιο ακριβώς σημείο που εκτίθεται στο μουσείο εδώ και 100 χρόνια.

Οι διευθυντές του μουσείου φοβούνται ότι μια στιγμή απροσεξίας αρκεί για να καταστρέψει την γυάλινη φιάλη, και να χαθεί το ανεκτίμητο περιεχόμενό της. Αν και οι επιστήμονες επιθυμούν διακαώς να διαπιστώσουν πόσο παλιό είναι το κρασί, από πού προέρχεται και ίσως και να δοκιμάσουν την γεύση του – η διάνοιξη του δεν συζητείται καν από το μουσείο.

«Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί αν πάρει αέρα το κρασί», δήλωσε ο Ludger Tekampe , ο οποίος διευθύνει το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευσή του.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι, μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να έχει γίνει δηλητηριώδες, αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η αλκοόλη δεν θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, απλά αηδιαστική στην γεύση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το αρχαίο κρασί έχει επιβιώσει από αρκετές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων μέθυσων, της μεταφοράς του από το σημείο ανεύρεσης στο μουσείο και από δύο παγκόσμιους πολέμους, χωρίς ίχνος προβλήματος.

Ο Tekampe δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία αλλαγή στο κρασί ή στην φιάλη του στα 25 χρόνια της ζωής του στο μουσείο. Το μπουκάλι φαίνεται να έχει κατασκευαστεί προσεκτικά από τους Ρωμαίους για να αποτρέψουν την αποσύνθεση του κρασιού.

«Το περιεχόμενο παραμένει αξιοσημείωτα σταθερό», δήλωσε ο Tekampe, που παραμένει ο μοναδικός που χειρίζεται την πολύτιμη γυάλινη φιάλη. «Κράτησα το μπουκάλι του κρασιού δύο φορές κατά την διάρκεια εργασιών ανακαίνισης. Ήταν ένα περίεργο συναίσθημα» αναφέρει ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια