Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Ισραήλ επιστρέφει 90 κλεμμένες αρχαιότητες στην Αίγυπτο

Το Ισραήλ επέστρεψε μια συλλογή 90 αρχαιοτήτων μετά την ανακάλυψη ότι τα αντικείμενα – που παρουσιάστηκαν προς πώληση σε δημοπρασία – ε...



Το Ισραήλ επέστρεψε μια συλλογή 90 αρχαιοτήτων μετά την ανακάλυψη ότι τα αντικείμενα – που παρουσιάστηκαν προς πώληση σε δημοπρασία – είχαν κλαπεί. 

Η συλλογή περιλαμβάνει πήλινα αγγεία, στήλες και λατρευτικά ειδώλια.

Η αρχαιοκαπηλία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους αρχαιολόγους. Δεν είναι μόνο τα πολύτιμα και αναντικατάστατα κατάλοιπα των αρχαίων πολιτισμών που χάνονται οριστικά από την επιστήμη και την ανθρωπότητα: συχνά οι ανασκαφές καταστρέφονται από τους αρχαιοκάπηλους που σκάβουν ανεξέλεγκτα μέσα στα διάφορα στρώματα αδιαφορώντας για την αρχαιολογική καταγραφή τους.

Οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν από το Ισραήλ να ερευνήσει ιδιωτικό χώρο στην Ιερουσαλήμ όταν αντιλήφθηκαν ότι διενεργείται σε αυτόν δημοπρασία με 110 περίπου έργα αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης. Προς το παρόν, 90 από αυτά έχουν κατασχεθεί και επιστρέφουν στο Κάιρο ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τα υπόλοιπα.

Η ανακοίνωση της επιστροφής των αντικειμένων έγινε από τον Mohamed Ibrahim, υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Παράλληλα με την αναζήτηση βοήθειας από το Ισραήλ, ο Ibrahim προέτρεψε και την Ιντερπόλ να αναμειχθεί στην έρευνα. Σε αντίθεση με την αιγυπτιακή ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι το θέμα εξακολουθεί να ερευνάται.


Δύο άλλα πολύτιμα αντικείμενα που αναμένει η Αίγυπτος να της επιστραφούν είναι τα κλεμμένα καπάκια από αρχαία αιγυπτιακά φέρετρα, που φέρουν περίτεχνες διακοσμήσεις, ηλικίας χιλιάδων ετών. Βρέθηκαν σε μια έρευνα του 2012, που πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα πώλησης αντικών και έργων τέχνης στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια