Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη αποκαλύφθηκε από αρχαιοκάπηλους στην κεντρική Τουρκία

Μια πρώιμη βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές σε αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε από αρχαιοκάπηλους στην κεντρική επαρχία Kirse...


Μια πρώιμη βυζαντινή εκκλησία αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές σε αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε από αρχαιοκάπηλους στην κεντρική επαρχία Kirsehir στην περιοχή Cicekdagi της Τουρκίας.


Η αρχαία πόλη ήρθε στο φως στο χωριό Buyuk Teflek όταν αρχαιοκάπηλοι πραγματοποιούσαν παράνομες ανασκαφές στην περιοχή. Η πόλη χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. , ενώ κατά την διάρκεια των επίσημων ανασκαφών έχουν αποκαλυφθεί λουτρά καθώς και άλλα ευρήματα.

Ο Adnan Guclu, διευθυντής του Μουσείου Kirsehir  δήλωσε ότι έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά ευρήματα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Οι επίσημες ανασκαφές ξεκίνησαν πέρυσι τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν για δύο ακόμη μήνες.

Μιλώντας για το πώς η αρχαία πόλη ήρθε στο φως, ο Guclu δήλωσε: «Με το που ενημερωθήκαμε από την αστυνομία και τον αρχηγό του χωριού Eyub Baran, φτάσαμε αμέσως στην περιοχή και ξεκινήσαμε τις έρευνες. Μπήκαμε στην τρύπα που είχαν ανοίξει οι αρχαιοκάπηλοι και κατανοήσαμε το μέγεθος της αρχαίας πόλης. Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι το συγκεκριμένο μέρος αποτελούσε σημαντική θέση του αρχαίου οικισμού ενώ διαθέτει και εγκαταστάσεις λουτρών από τη ρωμαϊκή εποχή. Ο φούρνος των λουτρών ήταν το πρώτο μέρος που εξετάσαμε.

Αυτές οι εργασίες διήρκησαν έξι μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αποκαλύφθηκε μια περιοχή 800 τετραγωνικών μέτρων καθώς και ένα μεγάλο μέρος από κτιριακές κατασκευές. Το συγκεκριμένο λουτρό είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος».

Οι ανασκαφές

Ο Guclu δήλωσε ότι μετά τις ανασκαφές , η χαμένη ελληνορωμαϊκή πόλη, η οποία εκτιμάται ότι χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., θα καταχωρηθεί ως αρχαιολογικός χώρος πρώτου βαθμού. Ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί ότι το λουτρό μετατράπηκε στην συνέχεια σε εκκλησία.

«Εκείνοι που δώρισαν κάποιο χρηματικό ποσό στην εκκλησία έχουν θαφτεί στα υπόγεια της. Εκεί βρήκαμε 21 ανδρικές ταφές. Στον ορθόδοξο χριστιανισμό, υπήρχε μια παράδοση σύμφωνα με την οποία οι άνδρες, που πραγματοποιούσαν μια δωρεά στην εκκλησία, θάβονταν εκεί», δήλωσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται ενώ ήταν αδύνατο να ανασκάψει και να αποκαλύψει τόσο πολύπλοκες κτιριακές δομές σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Θα πάρει πάρα πολύ χρόνο η αποκάλυψη ολόκληρης της αρχαίας πόλης», είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια