Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό άγαλμα εκλάπη από το Μουσείο της Καρχηδόνας

Το ρωμαϊκό άγαλμα που εκλάπη από το Μουσείο της Καρχηδόνας Οι αρχές της Τυνησίας βρίσκονται στο κυνήγι ενός ιστορικού αγάλματος πο...

Το ρωμαϊκό άγαλμα που εκλάπη
από το Μουσείο της Καρχηδόνας

Οι αρχές της Τυνησίας βρίσκονται στο κυνήγι ενός ιστορικού αγάλματος που εκλάπη από το Παλαιο-Χριστιανικό Μουσείο της Καρχηδόνας την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου.


«Η αστυνομία διεξάγει έρευνα ενώ συνέλαβε μέλη του προσωπικού ασφαλείας του μουσείου», δήλωσε ο Adnane Louhichi, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Όλα τα σενάρια εξετάζονται, συμπεριλαμβανομένου αυτού της εμπλοκής του προσωπικού ασφαλείας του μουσείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το άγαλμα, το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ., απεικονίζει τον Γανυμήδη μαζί με έναν αετό. Έχει ύψος 49 εκατοστά και είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Γανυμήδης ήταν θεοποιημένος μυθικός νέος, περίφημος για την ομορφιά του, από την Τρωάδα. Ήταν πρίγκηπας της Τροίας, γιος του βασιλιά της, Τρώα από τη Δαρδανία και της Καλλιρρόης, κόρης του θεού - ποταμού Σκάμανδρου. O Δίας μεταμορφώθηκε σε αετό και αρπάζοντάς τον, τον μετέφερε στον Όλυμπο, όπου του έδωσε αθανασία και έζησε αιώνια εκεί ως οινοχόος των θεών. Ως αποζημίωση ο Δίας πρόσφερε στον Τρώα, πατέρα του Γανυμήδη, ένα ζευγάρι άλογα γοργοπόδαρα σαν τον άνεμο.

Τον Γανυμήδη οι αρχαίοι τον ταύτισαν με το θεό των πηγών του Νείλου και τον έκαναν αστερισμό. Είναι ο Υδροχόος του ζωδιακού κύκλου και προσωποποιεί το ανεξάντλητο νερό των σύννεφων που γονιμοποιεί τη γη. Η γλυπτική τέχνη, η ποίηση, η ζωγραφική και η κωμωδία ασχολήθηκαν με το μύθο του Γανυμήδη. Σήμερα σώζονται σε διάφορα μουσεία συμπλέγματα με κύριο ήρωα το Γανυμήδη καθώς και τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία με αυτό το θέμα. Και νεότεροι καλλιτέχνες όπως ο Τιτσιάνο, ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Κορρέτζιο ασχολήθηκαν με το γοητευτικό μύθο της αρπαγής του πανώριου νέου. Το στεφάνι της Δάφνης όπως αναφέρει ο Πεισίστρατος του το παραχώρησε ο Δίας για τις υπηρεσίες που του προσέφερε το όμορφο βοσκόπουλο από την Τροία.

Σύμφωνα με τον Louhichi, αυτό το άγαλμα «δεν μπορεί να πωληθεί, γιατί είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οι συνοριακοί φύλακες, τα αεροδρόμια της Τυνησίας και η Interpol έχουν ειδοποιηθεί για να αποφευχθεί η περίπτωση εξαγωγής του αρχαίου αγάλματος του Γανυμήδη από την χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια