Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Κέντρο Παλαιοντολογίας, έργο μακέτα

Ακόμη περιμένει την υλοποίηση της υπόσχεσης του Αντώνη Σαμαρά, ως υπουργού Πολιτισμού, το 2009. 

Ακόμη περιμένει την υλοποίηση της υπόσχεσης του Αντώνη Σαμαρά, ως υπουργού Πολιτισμού, το 2009. 

Το Κέντρο Παλαιοντολογίας στη Μηλιά Γρεβενών θα γίνει, είχε υποσχεθεί ο τότε υπουργός Πολιτισμού και νυν πρωθυπουργός στην καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά, η οποία έφερε στο φως τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μέτρων, ηλικίας 3.000.000 ετών. Πριν είχε ανακαλύψει ακόμη ένα ζευγάρι, μήκους 4,39 μέτρων.

Η Ε. Τσουκαλά και ο Ολλανδός ερευνητής Παλαιοντολογίας, Ντικ Μολ, βραβεύονται από το Βατικανό για το έργο τους με το διεθνές βραβείο «Giuseppe Sciacca». Προηγήθηκε το βραβείο «Γκίνες». Η διεθνής επιστημονική κοινότητα, σε ένδειξη αναγνώρισης του επιστημονικού της έργου, της ανέθεσε να διοργανώσει, τον ερχόμενο Μάιο στη Μηλιά Γρεβενών, το Παγκόσμιο Συνέδριο Προβοσκιδών. 

Το μικρό μουσείο-αποθήκη στη Μηλιά δέχτηκε πέρσι 30.000 επισκέπτες. Η ίδια εκπαίδευσε πάνω από 100 φοιτητές που πήραν μέρος στις ανασκαφές με εθελοντική εργασία. Εργάζεται στην περιοχή για πάνω από 20 χρόνια, χωρίς ούτε 1 ευρώ ενίσχυση από την πολιτεία ή το ΑΠΘ, παρά μόνο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οργάνωσε με δικά της έξοδα 12 εκθέσεις και μία με στήριξη από δήμο. Διεξάγει έρευνες και ανασκαφές σε Γρεβενά, Αλμωπία, Καλαμωτό (Καλίνδοια), Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου, Κρυοπηγή Κασσάνδρας και Πλατανιά Δράμας, αναδεικνύοντας την παλαιοντολογική ιστορία της χώρας και φέροντας στο φως ευρήματα, όπως σκελετούς ζώων που έζησαν στη βόρεια Ελλάδα, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Μαμούθ, μαστόδοντα, καμηλοπαρδάλεις.

Αλλά η υπόσχεση Σαμαρά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Και όχι μόνο αυτό. Δύο φορές το Κέντρο Παλαιοντολογίας προτάθηκε για χρηματοδότηση σε ΕΣΠΑ, αλλά δεν εντάχθηκε. Παρά τη διεθνή αναγνώριση. Παρά την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΑΠΘ και το υπουργείο Παιδείας. 

«Σε όλα τα μουσεία του κόσμου εκτίθενται παλαιοντολογικά ευρήματα από περιοχές της Ελλάδας. Αλλά στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένα. Παρά μόνο αυτό το μικρό μουσείο - αποθήκη», λέει με φανερή πικρία η Ε. Τσουκαλά, λίγο πριν πάει στο Βατικανό, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, για να παραλάβει την υψηλή διάκριση.


Πηγή: Σ. Αποστολάκης, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια