Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βυζαντινoί τάφοι ανακαλύφθηκαν στην Σαφράμπολη

Ανθρώπινοι σκελετοί της Βυζαντινής περιόδου βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές που συνεχίζονται στην  Σαφράμπολη   (σήμερα Safranbolu στην Το...


Ανθρώπινοι σκελετοί της Βυζαντινής περιόδου βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές που συνεχίζονται στην Σαφράμπολη (σήμερα Safranbolu στην Τουρκία) στην επαρχία Karabük εδώ και δύο χρόνια από το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Karabük.


Η Σαφράμπολη χαρακτηρίστηκε περιοχή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1994. Η πόλη αντλεί το όνομά της από το σαφράνι, καθώς η Σαφράμπολη ήταν τόπος εμπορικών συναλλαγών και κέντρο για την ανάπτυξη του σαφρανιού. Επί Βυζαντίου η ονομασία της ήταν Θεοδωρούπολη.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920 στην πόλη ζούσαν πολλοί Έλληνες (Καραμανλήδες ως επί το πλείστον), όμως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε, υποχρεώθηκαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε βρει τους παλαιότερες κατοίκους της Σαφράμπολης», δήλωσε ο καθηγητής Şahin Yıldırım.

Οι ανασκαφές άρχισαν το 2011 στον τύμβο, ύψους 17 μέτρων, Göztepe. Η έρευνα έχει σταματήσει εδώ και καιρό λόγω των εποχικών καιρικών συνθηκών και οικονομικών προβλημάτων αλλά οι ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι με 10 εργαζόμενους και 5 φοιτητές αρχαιολογίας, υπό την καθοδήγηση του Yıldırım. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκαν οι σκελετοί δύο γυναικών και δύο ανδρών στο τύμβο, ο οποίος πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.

Ο Yıldırım δήλωσε ότι η περιοχή των ανασκαφών είναι ένας λόφος που χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια , προσθέτοντας ότι «βρήκαμε τους σκελετούς στην κορυφή του λόφου. Ανακαλύφθηκαν σε βάθος 50 μέτρων. Οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν ότι ανήκουν σε δύο άντρες και δύο γυναίκες. Εκτιμούμε ότι ο τάφος είναι της Βυζαντινής εποχής. Αυτοί είναι οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Σαφρόμπολης. Οι σκελετοί στάλθηκαν στο εργαστήριο για περαιτέρω εξετάσεις».


Σύμφωνα με τον ίδιοι οι ανασκαφές στον τύμβο ξεκίνησαν το 2011 και συνέχισε: «Οι προσπάθειες σταμάτησαν, αλλά ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες και πάλι πριν από ένα μήνα, χάρη στην οικονομική στήριξη της Γενικής Πολιτιστικής Διεύθυνσης και Μουσείων. Πρόκειται για έναν τύμβο, ύψους 17 μέτρων. Και πρέπει να σκάψουμε αλλά 8 έως 9 μέτρα. Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της Σαφράμπολης. Όσο έχουμε ομαλές καιρικές συνθήκες, σχεδιάζουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα σε 15-20 ημέρες».


Δεν υπάρχουν σχόλια