Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι εργασίες στο θέατρο της Χερσονήσου κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2013

Το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2013 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που προβλέπονταν στην Προγραμματική Σύμβαση της ΚΓ' Εφορείας με το Δήμο...



Το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2013 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που προβλέπονταν στην Προγραμματική Σύμβαση της ΚΓ' Εφορείας με το Δήμο Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης για τη μερική ανάδειξη του ρωμαϊκού θεάτρου. 

Αρχικά αποκαλύφθηκαν οι πέντε σωζόμενοι κτιστοί αναβαθμοί από μικρούς αργούς λίθους και κονίαμα στο χαμηλότερο τμήμα στο κέντρο του κοίλου. Προκειμένου  να αποφευχθούν μελλοντικές φθορές μέχρι την αποκατάσταση του μνημείου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης στους συγκεκριμένους αναβαθμούς, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στην τροποποιημένη Προγραμματική Σύμβαση. Αποκαταστάθηκε έτσι η εικόνα τους και ταυτόχρονα απέκτησε το κοίλο τη μορφή που χαρακτηρίζει παρόμοιες κατασκευές. Κατά τις εργασίες στερέωσης διαπιστώθηκε ότι οι λίθινες πλάκες που θεωρήθηκαν δάπεδο της ορχήστρας περιμετρικά του κοίλου στις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, είναι στην πραγματικότητα λίθινοι λαξευμένοι δόμοι ενός ακόμα κτιστού αναβαθμού του κοίλου, του πρώτου που εδράζεται στην ορχήστρα, ο οποίος διατηρεί αλώβητη τη λίθινη επένδυσή του. Το δάπεδο της ορχήστρας εντοπίστηκε στην έδραση των προαναφερόμενων λίθινων δόμων και συνίσταται από χώμα πάνω στο φυσικό σταθερό.

Κόγχη προσκηνίου
Λίθινος αναβαθμός κοίλου
Όψη προσκηνίου
Προσκήνιο
Σωζόμενοι αναβαθμοί κοίλου, λεπτομέρεια
Σωζόμενοι αναβαθμοί κοίλου
Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ήταν η διαπίστωση ότι το σκηνικό οικοδόμημα διατηρείται πολύ καλύτερα από το κοίλο. Σε δύο δοκιμαστικές τομές κατά μήκος του προσκηνίου αποκαλύφθηκαν τμήματα κτιστής κατασκευής από επάλληλους, λαξευμένους λίθινους δόμους που διακοσμούνται με κυμάτιο, καθώς επίσης αψιδωτή κόγχη. Η συγκεκριμένη κατασκευή εδράζεται σε δάπεδο από ασβεστοκονίαμα. Στο εσωτερικό της κόγχης τοποθετήθηκαν σε μετέπειτα οικοδομική φάση δύο επάλληλοι ημικυκλικοί δόμοι, στην ανώτερη επιφάνεια των οποίων σώζονται οι βάσεις από δύο πλινθόκτιστους κιονίσκους. Πρόκειται ίσως για υπόκαυστο λουτρικού συγκροτήματος, το οποίο λειτούργησε στο χώρο της ορχήστρας κατά τους μέσους ρωμαϊκούς χρόνους, σύμφωνα με την κεραμεική που περισυλλέχθηκε, προφανώς αφού εγκαταλείφθηκε το θέατρο. Στην υπόθεση αυτή συνηγορούν η επένδυση των λίθινων προσόψεων του προσκηνίου με υδραυλικό κονίαμα, καθώς επίσης η ανεύρεση άφθονων πήλινων σφηνών από τις επιχώσεις της ορχήστρας.

Εκτός από την ανασκαφική έρευνα και τις εργασίες συντήρησης, ανατέθηκαν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Προγραμματική Σύμβαση, οι μελέτες αποτύπωσης, παθολογίας και αποκατάστασης του ρωμαϊκού θεάτρου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν. Αντίθετα, δεν ανατέθηκε η γεωλογική μελέτη. Με τις προαναφερόμενες εργασίες ολοκληρώθηκε το αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης.


Πηγή: Διάζωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια