Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι πρώτες φωτογραφίες από το αρχαίο νεκροταφείο στην Αγία Πελαγία στην Κρήτη

Οι εργασίες διάσωσης του αρχαίου νεκροταφείου έχουν ξεκινήσει με σκοπό η αρχαιολογική σκαπάνη να φέρει στο φως όσο το δυνατόν περισσό...



Οι εργασίες διάσωσης του αρχαίου νεκροταφείου έχουν ξεκινήσει με σκοπό η αρχαιολογική σκαπάνη να φέρει στο φως όσο το δυνατόν περισσότερα ευρήματα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τα ευρήματα και την στρωματογραφία φαίνεται ότι πρόκειται για νεκροταφείο της Ελληνιστικής Περιόδου.


Υπενθυμίζεται ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αγίας Πελαγίας ήρθαν στο φως τυχαία, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιούνταν εργασίες για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού από την ανάδοχη κοινοπραξία του Μιχάλη Ατσαλάκη με τον Καλούδη Ιωάννη. Κατόπιν, της ευρέσεως των πρώτων αντικειμένων οι εργασίες σταμάτησαν αμέσως, προκειμένου να αναλάβει το αρχαιολογικό έργο η ΚΓ' Εταιρία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Για την ιστορία, η περιοχή της Αγίας Πελαγίας αξιοποιήθηκε ως σημαντικός οικισμός ήδη από τους Μινωικούς χρόνους, λόγω της κατάλληλης λιμενικής διαμόρφωσης της περιοχής. Ο οικισμός δεν σταμάτησε να κατοικείται έως τους ύστερους Ελληνιστικούς χρόνους. Εξαιτίας της πολύ καλής στρατηγικής θέσης, η Απολλωνία, όπως ονομαζόταν η περιοχή κατά τους αρχαίους χρόνους, ήταν ισχυρή πόλη, με δικό της νόμισμα και ποικίλα δημόσια οικοδομήματα.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Μαλεβυζίου κ. Κωνσταντίνος Μαμουλάκης δήλωσε ότι ο δήμος θα βοηθήσει το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και θα συμβάλλει στις έρευνες με κάθε δυνατό μέσο. Η περιοχή για ευνόητους λόγους έχει αποκλειστεί και φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία.








Πηγή: prismanews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια