Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέο μουσείο για την αρχαία Πέτρα

Ένα μουσείο που θα ανταποκρίνεται στα «διεθνή πρότυπα» θα κατασκευαστεί σύντομα στην Πέτρα της Ιορδανίας, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισ...



Ένα μουσείο που θα ανταποκρίνεται στα «διεθνή πρότυπα» θα κατασκευαστεί σύντομα στην Πέτρα της Ιορδανίας, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το τι θα συμβεί στα δύο υφιστάμενα μουσεία της αρχαίας πόλης. Η ανακοίνωση έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου από τον Mohammed Nawafleh, επικεφαλή Επίτροπο της Περιφέρειας Τουριστικής Ανάπτυξης για την Πέτρα.

Η αρχαία πόλη της Πέτρας ήταν η πρωτεύουσα των Ναβαταίων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη νότια Ιορδανία από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.. Διακινούσαν εμπορικά λιβάνι και μπαχαρικά ενώ κατείχαν τον έλεγχο των καραβανιών που συνέδεε την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αραβία και τη Μεσόγειο. Η εκπληκτική πόλη με τους ναούς από ψαμμίτη και τους λαξευμένους τάφους στο βράχο εγκαταλείφθηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ., και έγινε γνωστή στους Ευρωπαίους από τον ελβετό εξερευνητή Johann Ludwig Burckhardt που εισήλθε στην περιοχή μεταμφιεσμένος  σε σεΐχη το 1812.

Απέκτησε τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1985 και έγινε διάσημη με την ταινία «Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία». Η Πέτρα σήμερα αποτελεί δημοφιλή πολιτιστικό προορισμό της Ιορδανίας. Σύμφωνα με την Petra National Trust, την αρχαία πόλη επισκέφθηκαν περίπου 450.000 άτομα το 2013, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το 2010 που προσήλθαν 975.000 επισκέπτες (αριθμός ρεκόρ).

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το νέο μουσείο θα ενθαρρύνει τους τουρίστες να περνούν περισσότερο χρόνο στην αρχαία πόλη. Θα παρουσιάσει την ιστορία της Πέτρας και των Ναβαταίων καθώς και τις αρχαίες κατοικίες αλλά δεν είναι σαφές τι μέλλει γενέσθαι για τα δύο υπάρχοντα μουσεία της περιοχής: το Μουσείο Ναβαταίων της Πέτρας, το οποίο άνοιξε το 1994 και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέτρας, το οποίο άνοιξε το 1963. Η έκταση για το μουσείο έχει ήδη αποκτηθεί μέσω της πολιτείας της Ιορδανίας ενώ οι προσφορές για την κατασκευή του αναμένονται να εξεταστούν σύντομα. Το μουσείο πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα αρχαιολογικό πάρκο, συνολικής έκτασης 755 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ το ίδρυμα Japans International Cooperation Agency έχει δώσει 7 εκατ. δολάρια επιχορήγηση για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια