Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκ Θεσσαλονίκης Φως

To έτος 2014 αποτελεί για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που άνοιξε για...



To έτος 2014 αποτελεί για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό της πόλης, και όχι μόνον, με την πρώτη του περιοδική έκθεση. 

Στο πλαίσιο του επετειακού αυτού εορτασμού το Μουσείο μας διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως», τιμώντας τη Θεσσαλονίκη ως γενέτειρα πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Η καθοριστική συμβολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κωνσταντίου - Κυρίλλου και Μεθοδίου στην επινόηση και καθιέρωση του τρίτου επίσημου αλφαβήτου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, του σλαβικού αλφαβήτου και στη συνακόλουθη διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνον, αναδεικνύεται μέσα από την πρωτότυπη αυτή περιοδική έκθεση, η οποία έρχεται να πλαισιώσει τις παράλληλες δράσεις της Προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Χειρόγραφος κώδικας γραμμένος σε μικρογράμματη γραφή, 11ος αιώνας μ.Χ.

Υαλουργικός κλίβανος, 9ος αιώνας μ.Χ.
Μέσα από το υλικό της έκθεσης «φωτίζονται» η μεταβυζαντινή Θεσσαλονίκη και ο εν πολλοίς άγνωστος 9ος αι., το πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο στην πόλη και την Κωνσταντινούπολη, η διπλωματική, ιεραποστολική και εκπολιτιστική δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους Σλάβους της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και ο απόηχος του έργου τους. Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, η έκθεση εμπλουτίζεται από επιλεγμένο αυθεντικό υλικό με προέλευση τις Συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και της Συλλογής Γεωργίου Τσολοζίδη. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και προέρχεται από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες.

Μαρμάρινη πλάκα με παράσταση Σφίγγας κρατώντας το δένδρο της ζωής 10ος με 11ο αιώνα μ.Χ.
Θησαυρός χρυσών νομισμάτων, αρχές 10ου αιώνα μ.Χ.
Ζεύγος χρυσών περικαρπίων με σμάλτο


Συγχρόνως, η νέα περιοδική έκθεση που εγκαινιάζουμε και η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου μας, αποτελεί για τον επισκέπτη την απαραίτητη εισαγωγή στη φωτογραφική έκθεση χειρογράφων «Το φως των Γραμμάτων», η οποία φιλοξενείται ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 στον άνω όροφο της ίδιας πτέρυγας, στο πλαίσιο του έτους 2013, αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που ανακήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

«Εκ Θεσσαλονίκης Φως»
Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, 8 μ.μ., χώρος υποδοχής Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Χώρος έκθεσης: Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»
Διάρκεια: 31 Ιανουαρίου έως 2 Μαρτίου 2014 με επιθυμητή παράταση.

Συνεργαζόμενοι φορείς
9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη


Δεν υπάρχουν σχόλια