Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

100 χρόνια Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Το χρονικό μιας διαδρομής

Tο Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο, ένα από τα σημαντικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο μουσεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης κα...



Tο Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο, ένα από τα σημαντικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο μουσεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και πολιτισμού, γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. 

Tο θεσμικό του πλαίσιο ανέδειξε ένα χώρο στον οποίο οι συλλογές και οι εκθέσεις διεκδίκησαν την έκφραση και την αναπαράσταση εθνικών αξιών συνυφασμένων με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Το Μουσείο στα 100 χρόνια της λειτουργίας του κατέστη πολιτιστική δύναμη με βαρύνουσα σημασία. 

Αυτό οφείλεται στην προσφορά όλων εκείνων που είναι πλέον κομμάτι της ιστορίας του Mουσείου —των διευθυντών, επιμελητών, συντηρητών, διοικητικών, φυλάκων, γνωστών και αφανών συναδέλφων που το υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια από τις απαρχές της ίδρυσής του με ανιδιοτέλεια, ασκητική αφοσίωση, ισχυρό επιστημονικό λόγο και στους οποίους στηρίζεται το παρόν και το μέλλον του Mουσείου. Χάρη στη γενναιόδωρη κατάθεση του εργασιακού και προσωπικού χρόνου των εργαζομένων έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά την ίδρυσή του, σε συνθήκες αντίξοες που προκαλούν τον αναστοχασμό, το σύγχρονο Bυζαντινό και Xριστιανικό Mουσείο επιτελεί στο ακέραιο τον επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό του ρόλο, υποστηρίζει την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, αξιοποιεί με την ισχυρή εθνική και διεθνή παρουσία το θεματικό του περιεχόμενο προβάλλοντας την οικουμενικότητα του Bυζαντίου και τις εμφανείς αναλογίες με τη σημερινή εποχή.

Η Αναστασία Λαζαρίδου έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Βυζαντινή Ιστορία και Αρχαιολογία και έχει εκπονήσει την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne στην Βυζαντινή Ιστορία Τέχνης, με θέμα τις τοιχογραφίες της Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας και τη ζωγραφική του 18ου αιώνα. Από το 2006 έως το 2011 είχε την ευθύνη του Τμήματος Εκθέσεων και Μουσειολογικών Μελετών του Μουσείου και την επιμέλεια της Συλλογής Χειρογράφων και Χαρτώων Αντικειμένων του Μουσείου. Από το 2000 συμμετείχε στην αναδιοργάνωση του Βυζαντινού Μουσείου, στην επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου, ιδιαιτέρως στην επιστημονική και εκθεσιακή επιμέλεια των Μεταβυζαντινών Συλλογών του Μουσείου «Από το Βυζάντιο στη Νεότερη εποχή». Συμμετέχει στην επιμέλεια περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι έρευνες της εστιάζονται στη μελέτη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής και τέχνης. 

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών για το 2014, που είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τις οποίες διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Διάλεξη της δρος Αν. Λαζαρίδου, Διευθύντριας του ΒΧΜ | ώρα: 19:30


Δεν υπάρχουν σχόλια