Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκαν χαμένα τμήματα από τους Κολοσσούς του Μέμνονα

Ένα κομμάτι της ζώνης και το δεξιού χεριού. Η Ευρωπαϊκή-Αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον φημισμένο αιγυπτιολόγο Hori...

Ένα κομμάτι της ζώνης και το δεξιού χεριού.
Η Ευρωπαϊκή-Αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον φημισμένο αιγυπτιολόγο Horig Sourouzian έφερε στο φως μια συλλογή μεγάλων μπλοκ από χαλαζίτη που είχαν εξαφανιστεί κατά την αρχαιότητα από τους Κολοσσούς του Μέμνονα, των πέτρινων αγαλμάτων της εισόδου του ναού του Βασιλιά Αμενχοτέπ ΙΙΙ που βρίσκονται στην περιοχή Kom El στην δυτική όχθη του Λούξορ.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Mohamed Ibrahim δήλωσε ότι τα μπλοκ που ανήκουν στο βόρειο κολοσσό απεικονίζουν ένα μέρος του βραχίονα του αγάλματος, το οποίο είναι ζωγραφισμένο με ζώνη και ένδυμα. Αυτά τα μπλοκ, δήλωσε ο Ibrahim, εξαφανίστηκαν κατά την αρχαιότητα μετά από σεισμό που οδήγησε στην καταστροφή του ναού, με εξαίρεση τους δύο κολοσσούς που κάποτε κοσμούσαν την είσοδο στην πύλη του ναού.

Το βέλος δείχνει που ανήκει το μπλοκ.
Ο Aly El-Asfar, επικεφαλής του τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του υπουργείου, δήλωσε ότι εκτός από τα μεγάλα τμήματα, διαστάσεων 88 εκατοστών ύψος και 76 εκατοστών πλάτος, η αποστολή αποκάλυψε επίσης και άλλα που ήταν κάποτε μέρος του βασιλικού στέμματος του κολοσσού καθώς και του θεμέλιου λίθου. 

Οι Κολοσσοί του Μέμνονα.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο El-Asfar, προσθέτοντας ότι η εύρεση αυτών των τμημάτων θα οδηγήσει τους αρχαιολόγους στην ανακατασκευή των δύο κολοσσών και την επιστροφή τους στην αρχική τους κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια