Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανοίγει το Ασκληπιείο Σκοπέλου

Εγκρίθηκε μετά από αίτημα της ΙΓ Εφορείας η πρόσληψη φυλάκων στο αρχαίο μνημείο. Ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό το Ασκληπι...

Εγκρίθηκε μετά από αίτημα της ΙΓ Εφορείας η πρόσληψη φυλάκων στο αρχαίο μνημείο.

Ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό το Ασκληπιείο Σκοπέλου, το πολύ σημαντικό αρχαίο μνημείο που παραμένει κλειστό από τις αρχές της χρονιάς, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. 

Λύση στο πρόβλημα δόθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ταχυδρόμου, από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ενέκρινε τις προηγούμενες μέρες την πρόσληψη φυλάκων. Το μνημείο αναμένεται να ανοίξει και πάλι πριν από το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από σχολεία, αλλά και ενήλικες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, οι οποίοι επιθυμούν να το επισκεφτούν.

Το αίτημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού, ικανοποιήθηκε τελικά, προς μεγάλη ικανοποίηση των αρχαιολόγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας της Σκοπέλου, που το περιβάλλει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2010 όταν συνταξιοδοτήθηκε ο μόνιμος φύλακας του αρχαίου μνημείου, το οποίο είναι σημειωτέον, το μοναδικό που έχει αναδειχθεί σε επίπεδο Βορείων Σποράδων. Το 2011 και το 21012 προσλήφθηκε φύλακας με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά το πρόβλημα επανέκαμψε το 2013. Το μνημείο έμεινε ανοιχτό, ωστόσο, από το Μάιο έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, με την φροντίδα της ΙΓ Εφορείας και με την ευκαιρία του έργου της λιμνοδεξαμενής. Μετά την ολοκλήρωση του έργου και την λήξη των συμβάσεων του προσωπικού, παρέμεινε και πάλι κλειστό.

Ερωτηθείσα σχετικά η προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογου, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ ικανοποιητική η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, διότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, από κάθε άποψη μνημείο, που πρέπει να είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό, τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες». Όπως υπογραμμίζει παράλληλα η ίδια «έχουν δαπανηθεί χρήματα του Γ ΚΠΣ για την ανάδειξη του μνημείου και για την δημιουργία εκθεσιακού χώρου, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του σημερινού οικισμού της Σκοπέλου, πολύ εύκολα προσβάσιμο σε όλους».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες ανάδειξης του αρχαίου μνημείου, που ανάγεται στον 4ο αιώνα πΧ και πιθανότατα λειτούργησε και τον 5ο αιώνα πΧ, πραγματοποιήθηκαν το 2007 και το 2008 και το Ασκληπιείο άνοιξε επισήμως στο κοινό το 2009. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος έχει «φιλοξενήσει» κατ’ επανάληψη εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές σε συνεργασία με το Δήμο Σκοπέλου, ενώ συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα ιερά του Ασκληπιού που έχουν ανακαλυφθεί, σε πανελλήνια κλίμακα.

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να εγκρίνει την πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού, θεωρείται πολύ σημαντικό βήμα, προκειμένου να καταστεί εφικτή στην πράξη η συνεχής λειτουργία του μνημείου.


Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια