Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατεδαφιστέο το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι

Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί, στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Συντονιστικό Όργανο των Κεφαλληνιακών Συλλόγων Αττικής με τη Γενική Γραμ...



Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί, στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Συντονιστικό Όργανο των Κεφαλληνιακών Συλλόγων Αττικής με τη Γενική Γραμματέα κα Λίνα Μενδώνη. 

Μέλημα του Συντονιστικού ήταν να μεταφέρει την αγωνία στη κα Μενδώνη των κατοίκων του νησιού για την άμεση αποκατάσταση των μνημείων μας από τους πρόσφατους σεισμούς. Μάλιστα, στην αρχική του εισήγηση ο π. υπουργός κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να μας πείτε πως μπορούμε να βοηθήσουμε».

Η κα Μενδώνη έκανε αναλυτική αναφορά για τα προβλήματα που υπάρχουν στα ιστορικά κτίσματα και μνημεία στο νησί. Δήλωσε ότι από τη πρώτη κιόλας στιγμή έφτασαν κλιμάκια του Υπ. Πολιτισμού για τη καταγραφή των ζημιών και μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχει πλήρης κατάλογος. 

Ωστόσο, η Γενική Γραμματέας έκανε μια θλιβερή αποκάλυψη για το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι. Από τη πρώτη εικόνα η κα Μενδώνη τόνισε ότι το κτίριο είναι κατεδαφιστέο και ότι θα χρειαστεί να κτισθεί νέο μουσείο. Στο κτίριο παρατηρήθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου μεγάλου σεισμού οριζόντια ρηγμάτωση στις κολόνες του ισογείου. Η κα Μενδώνη τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη για την ανέργεση μουσείου κόστους 600 – 700 χιλιάδων ευρώ. Το συνολικό κόστος για το νέο μουσείο, που θα πληρεί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις, ανέρχεται στο ποσό των 6-7 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα η Γ. Γραμματέας έκανε ιδιαίτερη μνεία για τις ρωγμές που παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία των οικισμών όπως η Αγία Θέκλα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων (θα ολοκληρωθούν τέλη του έτους). Επίσης ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάρων.

Η κα Μενδώνη φάνηκε ικανοποιημένη για τη γέφυρα De Bosset στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ και όπως τόνισε δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους. Παράλληλα, αναφέρθηκε για τα προβλήματα που έχει η Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη, λέγοντας ωστόσο ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές ανησυχίες και τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα. Στα αρχαία μνημεία του νησιού δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα.

Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο π. υπουργός Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών κ. Τάσος Βαλλιανάτος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακισίων Πειραιά κ. Σπαθής, ο καθηγητής κ. Γεράσιμος Μεταξάς, ο κ. Ζαχαρίας Πατρίκιος καθώς και ο συμπατριώτης μας καλλιτέχνης κ. Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος.


Πηγή: e-kefalonia

Δεν υπάρχουν σχόλια