Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η επινόηση του νομίσματος και οι τεχνικές κοπής στην αρχαιότητα

Την Κυριακή 09 Μαρτίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημ...



Την Κυριακή 09 Μαρτίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Σελήνης (Ελένης) Ψωμά με θέμα «Η επινόηση του νομίσματος και οι τεχνικές κοπής νομισμάτων στον αρχαίο ελληνικό κόσμο». 

Με την 8η εκδήλωση που πραγματοποιείται την Κυριακή 9 Μαρτίου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συνεχίζεται η σειρά ομιλιών που συνδιοργανώνουν το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ», το Πολιτιστικό Ίδρυμα  Ομίλου Πειραιώς - Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού  & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, με την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση της ομότιμης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίας Κοκκορού – Αλευρά. 

Ποια είναι η Σ. Ψωμά

Η Σελήνη (Ελένη) Η. Ψωμά έλαβε το πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1989 με άριστα. Παρακολούθησε τα μαθήματα Επιγραφικής του Άγγελου Π. Ματθαίου στην Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία (1987-1989) και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1989-1996) και της Κολωνίας (1995-1996), και την Ecole Pratique des Hautes Etudes (1989-1995). Συγκεκριμένα μετεκπαιδεύτηκε στην Αρχαία Ιστορία στην Σορβόννη και την Κολωνία, και στην Νομισματική και την Επιγραφική στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή το 1996 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και την Υφηγεσία της στο ίδιο Πανεπιστήμιο το 2006. Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια της Lille και της Θεσσαλίας και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Το 1999 εξελέγη στο Ι.Ε.Ρ.Α. όπου και εργάστηκε ως ερευνήτρια του προγράμματος Βορείου Ελλάδος. Toν Ιούνιο του 2007 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και διορίστηκε σε αυτήν την θέση τον Μάιο του 2009. Από τον Μάιο του 2009 μέχρι σήμερα διδάσκει Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2009 εξελέγη αναπληρώτρια καθηγήτρια της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα 
Αρχαία ελληνική Νομισματική και Επιγραφική, Οικονομία, Ιστορία των θεσμών και του δικαίου και Ιστορική Τοπογραφία

Επιστημονική απασχόληση-προετοιμασία μονογραφιών 
• Κέρκυρα. Ιστορία, θεσμοί, Προσωπογραφία και Ονομαστικό 
• Σύνταγμα των νομισμάτων της Θρακικής Χερσονήσου

Υπενθυμίζεται πως οι ομιλίες, κατά τις οποίες παρουσιάζονται οι πρώτες ύλες, οι τρόποι εργασίας και οι τεχνικές μέθοδοι που ήταν σε χρήση κατά την αρχαιότητα για τις σημαντικότερες κατηγορίες έργων Τέχνης και λοιπών μνημείων,  πραγματοποιούνται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, με συχνότητα, περίπου, ανά δεκαπενθήμερο,  από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η παρακολούθηση των ομιλιών είναι ελεύθερη για το κοινό, είναι ωστόσο επιθυμητή η προηγούμενη δήλωση συμμετοχής τηλεφωνικά στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού (καθημερινά 10.00-17.00, εκτός Τρίτης), ή αποστέλλοντας μήνυμα στη διεύθυνση: sfamsspartis@gmail.com.


Πηγή: NotosPress

Δεν υπάρχουν σχόλια