Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοκάπηλοι «ξαναχτύπησαν» σε Μηκυναϊκό Νεκροταφείο

Στην επιφάνεια ήρθε προ ημερών μία ακόμη λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας και έθεσε σε συναγερμό ...




Στην επιφάνεια ήρθε προ ημερών μία ακόμη λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας και έθεσε σε συναγερμό την Ζ’ ΕΠΚΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απομάκρυνσης αρχαιολογικών ευρημάτων από το σημείο.

Η λαθρανασκαφή εντοπίστηκε από τους φύλακες της Αρχαίας Ήλιδας κατά τη διάρκεια τακτικής περιπολίας στο σημείο. Οι φύλακες διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν θάψει σε βάθος τάφο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου και αμέσως ειδοποίησαν την Ζ’ ΕΠΚΑ για να επιληφθεί του θέματος.

Στο Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας

Πράγματι, στο σημείο μετέβησαν αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον υπεύθυνο αρχαιολόγο στην περιοχή κ. Χρήστο Μαντζάνα και ακολούθησε σωστική έρευνα στον θαλαμωτό Μυκηναϊκό τάφο, όπου και εντοπίστηκαν αξιόλογα ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής, κυρίως υπολειμματικά κεραμικά ευρήματα και άλλα μικροευρήματα της εποχής.

Όπως εξήγησε η διευθύντρια της Ζ’ ΕΠΚΑ κα Γεωργία Χατζή- Σπηλιοπούλου, ο τάφος είχε συληθεί κατά την αρχαιότητα, ωστόσο τα ευρήματα που εντοπίστηκαν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, ανήκουν στο ευρύτερο σύνολο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου και ήδη έχουν μεταφερθεί και συντηρούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχαιοκάπηλοι προβαίνουν σε λαθρανασκαφή στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Δάφνης, με σκοπό να αφαιρέσουν πολύτιμα αντικείμενα.

Συχνά στο στόχαστρο

Η προηγούμενη λαθρανασκαφή είχε εντοπιστεί στα μέσα Οκτωβρίου του 2013 και οι αρχαιοκάπηλοι εκμεταλλεύονται τις νυχτερινές ώρες, καθώς το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο βρίσκεται σε σχετική απόσταση από το χωριό, προκειμένου να δράσουν ανενόχλητοι και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Τότε, είχαν σκάψει σε τάφο του Νεκροταφείου, σε βάθος τεσσάρων μέτρων περίπου, ωστόσο δεν είχε διαπιστωθεί εάν είχαν αφαιρέσει κάτι από το σημείο.

Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο βρίσκεται στη θέση «Λακκαθέλα» και περιλαμβάνει δώδεκα θαλαμωτούς τάφους που αναπτύσσονται σε δύο συστάδες στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς του λόφου. Οι τάφοι χρονολογούνται στην ΥΕ ΙΙΙ περίοδο 1400π.Χ.- 1060/40 π. Χ. , ήταν ασύλητοι όταν εντοπίστηκαν και απέδωσαν πλούσια ευρήματα σε κεραμική, οπλισμό και κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και υαλόμαζα.

Ανοιχτά μέτωπα

Πάντως, η Ζ’ ΕΚΠΑ έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα το τελευταίο διάστημα, αφού πριν από λίγο καιρό εντοπίστηκαν λαθρανασκαφές στα αρχαία Νεκροταφεία Μυκηναϊκής εποχής στις περιοχές Μάγειρα και Κλαδέου.

Στην περιοχή Μάγειρα, η λαθρανασκαφή εντοπίστηκε στη θέση «Κιούπια», όπου υπάρχει συστάδα Μυκηναϊκών θαλαμωτών τάφων και η Ζ’ ΕΚΠΑ ειδοποιήθηκε από άγνωστο άτομο, ενώ η λαθρανασκαφή στην περιοχή Κλαδέου εντοπίστηκε στη θέση «Τρύπες», όπου υπάρχει τμηματικά ανεσκαμμένο Μυκηναϊκό νεκροταφείο.

Λαθρανασκαφή εντοπίστηκε από τους φύλακες και στην άνω Φιγάλεια, στην περιοχή «Τρανή Πέτρα», όπου υπάρχουν τάφοι ελληνιστικών χρόνων. 


Πηγή: Μ. Καραμπάτση, PatrisNews

Δεν υπάρχουν σχόλια