Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η βιογραφία των Δελφών

Ο Μάικλ Σκοτ στους Δελφούς. Διδάσκει Κλασική Iστορία στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Έχουν ένα τρόπο οι Αγγλοσάξονες να επικοινωνούν την...

Ο Μάικλ Σκοτ στους Δελφούς. Διδάσκει Κλασική Iστορία στο Πανεπιστήμιο του Warwick.
Έχουν ένα τρόπο οι Αγγλοσάξονες να επικοινωνούν την Ιστορία στο κοινό, να το παίρνουν μαζί τους και να το παρασύρουν σε ταξίδια νου και ψυχής. Από τα ντοκιμαντέρ του BBC ώς τα βιβλία γραμμένα από ειδικούς αλλά με κατεύθυνση το ευρύτερο κοινό, δημιουργούν αυτήν την πλατφόρμα που ανοίγει την κοινωνία στα μεγάλα θέματα της γνώσης.

Ο Μάικλ Σκοτ, γνωστός από παρουσιάσεις ιστορικών ντοκιμαντέρ στο BBC, συγγραφέας και καθηγητής Κλασικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, έγραψε ένα νέο βιβλίο με θέμα τους Δελφούς, που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από το Princeton University Press. Αφετηρία του, η αγάπη γι’ αυτόν τον ελληνικό τόπο, που τον υπέβαλε σε μια διαδικασία έρευνας αλλά και αυτογνωσίας. Μιλάει για τη σιωπή και το απόκοσμο στοιχείο: «Υπάρχει μαγεία στον αέρα, κάτι που δεν έχω συναντήσει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου απ’ όσα έχω επισκεφθεί».

Το «Delphi. A History of the Centre of the Ancient World» είναι μία «βιογραφία» των Δελφών, μία τομή στο σώμα της Ιστορίας, του θρύλου, των κειμένων και της παραφιλολογίας. Σε όλο αυτό το ωστικό κύμα, που τα τελευταία 200 χρόνια του νεότερου κόσμου έχει εξάψει τη φαντασία της Δύσης και έχει καλλιεργήσει αυτήν τη σχέση δέους και έλξης. Ο Μάικλ Σκοτ παραδίδει μία πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη, αλλά το μυαλό του είναι στη μετάγγιση της αγάπης του στο κοινό και όχι να γίνει αρεστός, σεβαστός και αποδεκτός στους συναδέλφους του. Οι «Δελφοί» ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των βιβλίων που διαβάζονται τόσο από ειδικούς όσο και από εκείνους τους καλλιεργημένους αναγνώστες που δεν ικανοποιούν ποτέ τη δίψα τους για γνώση. Θα γινόταν ένα ακόμη θεαματικό ντοκιμαντέρ, αλλά πρωτίστως είναι μία χαρτογράφηση της ψυχής των Δελφών φωτισμένη απ’ όλες τις γωνίες.

​​ Michael Scott, «Delphi. A History of the Centre of the World». Princeton University Press.


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια