Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κλεμμένοι οι ελληνικοί θησαυροί στο Λονδίνο

Οι δύο ελληνικής προέλευσης αρχαιότητες που επρόκειτο να δημοπρατηθούν αποδείχθηκαν κλεμμένες. Δύο γνωστοί οίκοι δημοπρασιών της Αγγ...


Οι δύο ελληνικής προέλευσης αρχαιότητες που επρόκειτο
να δημοπρατηθούν αποδείχθηκαν κλεμμένες.
Δύο γνωστοί οίκοι δημοπρασιών της Αγγλίας, οι Κρίστις και Μπόναμς, απέσυραν την τελευταία στιγμή από τις δημοπρασίες τους προχθές και χθες δύο αρχαία αντικείμενα, πιθανότατα ελληνικής προέλευσης, όταν η έγκυρη εφημερίδα «Τάιμς» τους προσκόμισε αποδείξεις ότι είναι κλεμμένα.

Το ένα είναι μια γυάλινη καράφα κρασιού, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ. με τιμή εκκίνησης 4.000-6.000 βρετανικές λίρες (Κρίστις). Το άλλο αντικείμενο είναι μια πολύχρωμη πυξίδα, δηλαδή κυλινδρική πήλινη κασετίνα για γυναικεία κοσμήματα (Μπόναμς), με τιμή εκκίνησης 3.000-5.000 λίρες.

Τα κλεμμένα αυτά αρχαία ήταν στη συλλογή παράνομων αρχαιολογικών θησαυρών δύο Ιταλών εμπόρων έργων τέχνης, των Τζάκομο Μέντιτσι και Τζανφράνκο Μπεκίνα. Ο Μέντιτσι το 2005 καταδικάστηκε από ιταλικό δικαστήριο σε οκτώ χρόνια φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο δέκα εκατ. ευρώ για τη διακίνηση κλεμμένων αρχαιοτήτων.

Η εκπρόσωπος των Κρίστις δήλωσε στους «Τάιμς» πως ο οίκος «θεωρεί μεγάλη προτεραιότητα την αντιμετώπιση και την πρόληψη του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων».

Σημείωσε ταυτόχρονα πως το γυάλινο αγγείο κυκλοφορούσε ελευθέρα στη διεθνή αγορά τα τελευταία 25 χρόνια και είχε παρουσιασθεί σε δύο διεθνείς δημοπρασίες.

Για την πυξίδα, ο εκπρόσωπος του οίκου Μπόναμς δήλωσε πως την απέσυραν από τη δημοπρασία, κατά πάγια τακτική τους, επειδή υπήρξαν ερωτηματικά για την προέλευσή της.

Μεγάλη συμβολή στην απόδειξη ότι τα προς δημοπράτηση είναι παράνομα είχε ο Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης. Το αρχαίο που θα δημοπρατούσαν οι Κρίστις είχε πωληθεί από τους Σόθμπις το 1988 και είχε διοχετευθεί στην αγορά από τον Μέντιτσι χωρίς στοιχεία προέλευσης. Χωρίς προέλευση ήταν και το άλλο αρχαίο που θα πωλούσε ο οίκος Μπόναμς και είχε εμφανιστεί το 1987.

«Είναι βέβαιο ότι βρέθηκε σε παράνομη ανασκαφή και διοχετεύτηκε στην αγορά», δήλωσε στους «Τάιμς» ο Χρήστος Τσιρογιάννης, που είχε εντοπίσει τις δύο αρχαιότητες σε φωτογραφίες πολαρόιντ μαζί με μια μεγάλη συλλογή αρχαιοτήτων που είχαν κατασχέσει οι ιταλικές αρχές στην Ελβετία.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια