Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Από την Προϊστορία και την Ιστορία της Ραφήνας και του Πικερμίου

Στη Ραφήνα, το Σάββατο 12 Απριλίου, η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει αρχαιολογική ημερίδα με τίτλο  «Από...


Στη Ραφήνα, το Σάββατο 12 Απριλίου, η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει αρχαιολογική ημερίδα με τίτλο «Από την Προϊστορία και την Ιστορία της Ραφήνας και του Πικερμίου».

Με την πρώτη επιστημονική ημερίδα σε μια περιοχή της ανατολικής ακτής της Αττικής που δεν είχε ως σήμερα ιδιαίτερη προβολή, όπως δικαιολογημένα είχαν ιστορικοί και ιεροί τόποι όπως ο Μαραθώνας, η Βραυρώνα ή το Λαύριο και όπου η έρευνα δεν είναι ευρέως γνωστή - αν και σχεδόν αδιάλειπτη τα τελευταία εκατό χρόνια - οι αρχαιολόγοι της Β΄ ΕΠΚΑ και εδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρούν να φέρουν την τοπική κοινωνία σε επαφή με την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στις περιοχές Ραφήνας και Πικερμίου τις τελευταίες δεκαετίες.

Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από τις παλαιοντολογικές έρευνες του Πικερμίου, τα σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που έχουν προκύψει από τη συστηματική έρευνα στο λεγόμενο «Ρωμαϊκό Βαλανείο» της Ραφήνας και  αρχαιολογικά, ιστορικά και τοπογραφικά συμπεράσματα που έχουν προκύψει από παλαιές συστηματικές έρευνες, από μεγάλα και μικρά έργα υποδομής και από σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στα όρια του Δήμου Ραφήνας και Πικερμίου την τελευταία πενταετία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

09:30 Χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Γιώργο Χριστόπουλο, και από εκπροσώπους της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

10:00 Βαγγέλης Νικολόπουλος (Δρ. Αρχαιολόγος – Αναπληρωτής Προϊστάμενος Β΄ ΕΠΚΑ): Η αρχαιολογική έρευνα στις περιοχές Ραφήνας και Πικερμίου. Δεδομένα και προοπτικές.

10:15 Γεώργιος Θεοδώρου (Καθηγητής Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών): Ιστορικό των παλαιών και πρόσφατων ανασκαφών στο Πικέρμι: προοπτικές αξιοποίησης της φυσικής μας κληρονομιάς.

10:30 Αθανάσιος Αθανασίου (Δρ. Γεωλόγος-Παλαιοντολόγος, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος): Η απολιθωμένη πανίδα του Πικερμίου: μαρτυρία της βιοποικιλότητας του παρελθόντος.

10:45 Ειρήνη Βρεττού (Αρχαιολόγος Β΄ ΕΠΚΑ): Πώς η ανασκαφή αντανακλά την Ιστορία. Η περίπτωση του Πικερμίου.

11:00 Αγλαΐα Κουτρομπή (Αρχαιολόγος, Υποψήφια διδάκτωρ στο Παν/μιο Αθηνών): Αποθέτης κεραμικής των ιστορικών χρόνων από την ανασκαφή στο οικόπεδο του Ο.Σ.Κ. στο Πικέρμι.

11:15 Παναγιώτα Ζούβελου (Αρχαιολόγος Β΄ ΕΠΚΑ): Ανασκαφή εργαστηριακού χώρου στο Πικέρμι.

11:30 Συζήτηση

12:00 Διάλειμμα

12:15 Κερασία Ντούνη (Αρχαιολόγος Β΄ ΕΠΚΑ, Υποψήφια διδάκτωρ στο Παν/μιο Αθηνών ): Η Ραφήνα την Εποχή του Χαλκού.

12:30 Στυλιανός Κατάκης (Λέκτορας Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας στο Παν/μιο Αθηνών): Ένας αρχαιολογικός χώρος αναγεννάται. Το λεγόμενο «Ρωμαϊκό Βαλανείο» στην Ραφήνα και το νέο πρόγραμμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Β΄ ΕΠΚΑ.

12:45 Λαμπρινή Λάμπρου (Συντηρήτρια Β΄ ΕΠΚΑ): Πρώτα σωστικά μέτρα στο βαλανείο της Ραφήνας.

13:00 Φωτεινή Καρασάββα (Δρ Αρχιτέκτων, Προϊσταμένη του τεχνικού τμήματος της Β΄ ΕΠΚΑ): Ένα ρωμαϊκό σύνολο στην είσοδο της Ραφήνας και σκέψεις για την ανάδειξή του.

13:15 Πέλλη Φωτιάδη (Αρχαιολόγος Β΄ ΕΠΚΑ): Αντικείμενα της καθημερινής ζωής για μεταθανάτια "χρήση" μέσα σε τάφους της ύστερης αρχαιότητας στη Ραφήνα.

13:30 Κωνσταντίνα Παπαθανασίου (Αρχαιολόγος Β΄ ΕΠΚΑ): Σωστικές αρχαιολογικές έρευνες στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας.

13:45 Δημήτρης Μακρής (ερευνητής): Στα χνάρια της ιστορίας των λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης της Ραφήνας.

14:00 Συζήτηση


Πηγή: Β' ΕΠΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια