Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Αδριανός και η Ελλάδα, Η Villa Adriana μεταξύ Κλασικής και Ελληνιστικής Περιόδου

Εγκαινιάσθηκε χθες το απόγευμα στην Ρώμη η έκθεση «Ο Αδριανός και η Ελλάδα. Η  Villa Adriana  μεταξύ κλασικής και Ελληνιστικής Περιό...



Εγκαινιάσθηκε χθες το απόγευμα στην Ρώμη η έκθεση «Ο Αδριανός και η Ελλάδα. Η Villa Adriana μεταξύ κλασικής και Ελληνιστικής Περιόδου».

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην στενότατη σχέση του ρωμαίου αυτοκράτορα με την Ελλάδα, με εκθέματα προερχόμενα από την Ελλάδα και με την καλλιτεχνικές μαρτυρίες που φιλοξενούνται στην βίλα του Αδριανού στο Τίβολι, λίγο έξω από την Αιώνια Πόλη.

Πρόκειται για πενήντα έργα, είκοσι εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα. Η έκθεση διοργανώνεται από την Eφορία Aρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το ιταλικό υπουργείο πολιτισμού κάνει λόγο για «έργα τεράστιας αξίας τα οποία δανείστηκαν από την Ελλάδα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο εξωτερικό».

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς, ο οποίος πήρε μέρος στην τελετή εγκαινίων, τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι η έκθεση αυτή συμπίπτει με τα δυο εξάμηνα ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην ευρωπαϊκή Ένωση. Μια έκθεση αφιερωμένη σε έναν ρωμαίο αυτοκράτορα που αγάπησε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα, την οποία ήθελε να μετατρέψει σε πολιτιστική πρωτεύουσα της εποχής του».

Όπως εξήγησε ο κ. Κακαβάς «το σημαντικότερο έργο είναι ένα πορτραίτο του Αντίνοου, που βγαίνει για πρώτη φορά από την Ελλάδα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα έργο με μεγάλη συμβολική σημασία, το οποίο συμβάλει στο να τονισθεί ακόμη περισσότερο η φιλία της αρχαίας Ρώμης με την Αθήνα».

Ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου πρόσθεσε, επίσης, ότι «προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στον ιταλικό τύπο, όπως και στους ειδήμονες, η πρωτοβουλία μας να μείνουν ανοικτοί από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, τριάντα τρεις αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας και πολλοί, στην Ιταλία, θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση».

Δύο Ρωμαίοι Αυτοκράτορες ταξιδεύουν στην πατρίδα τους

Δύο ρωμαίοι αυτοκράτορες ή μάλλον οι κεφαλές των αγαλμάτων τους, ετοιμάστηκαν με ασφάλεια για να επισκεφθούν, ύστερα από αιώνες, την πατρίδα τους. Αφορμή η έκθεση που διοργανώνεται αυτή την περίοδο στο Tivoli, στη Villa Adriana με τίτλο «Αδριανός και Ελλάδα». Σε αυτή την έκθεση το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά στέλνει τις δύο κεφαλές των τεράστιων αυτοκρατορικών αγαλμάτων, του Αδριανού και του Τραϊανού.

Οι αυτοκρατορικές κεφαλές
Τα υλικά συσκευασίας.

Η προετοιμασία για τη μεταφορά.
Τραϊανός μεταφερόμενος.
Έτοιμος για ανύψωση.
Η ανύψωση.
Εγκιβωτισμός.
Φροντίδα και ασφάλεια.
Αυτοκράτωρ εγκιβωτισμένος.
Οι συντηρητές του Μουσείου, Γιάννης Σαμαντάς και Σοφία Λάμπρου με περισσή φροντίδα επιμελήθηκαν την αποκαθήλωσή τους από τις βάσεις τους και επέβλεψαν τη μεταφορά και την τοποθέτηση τους σε ειδικά κιβώτια. Τα κιβώτια μπήκαν στο φορτηγό και σε λίγες ώρες οι αυτοκράτορες ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Αιώνια Πόλη.


Πηγή: Κέρδος , Ε. Πίνη, ΚΣΤ' ΕΠΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια