Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γδύστε τις μούμιες

Μία έξυπνη και ελαφρώς μακάβρια έκθεση εγκαινίασε πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο, αφού δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γδύ...



Μία έξυπνη και ελαφρώς μακάβρια έκθεση εγκαινίασε πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο, αφού δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γδύσουν τις μούμιες και να δουν πραγματικά τι υπάρχει κάτω από τα σάβανα.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αξονικούς τομογράφους με την υπογραφή της Samsung, οι επισκέπτες θα μπορούν να «ξεφλουδίσουν» εικονικά οκτώ από τις μούμιες που εκτίθενται για να δουν τον τρόπο ταρίχευσης τους και το σώμα που κρύβεται μέσα.


Στο βίντεο απεικονίζεται η Tamut, η κόρη ενός ιερέα που έζησε και πέθανε στην αρχαία Αίγυπτο γύρω στο 900 π.Χ., όπου χρησιμοποιούνται εικόνες υψηλής ευκρίνειας που δημιουργήθηκαν από αξονικό τομογράφο για να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της υγείας της. Αυτές δείχνουν ένα βαθύ απόστημα στο σαγόνι της, που θα ήταν βασανιστικά επώδυνο, αρτηρίες γεμάτες λίπος – άρα διέτρεχε υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο – και φυλαχτά στο σώμα της, που υποδεικνύουν την υψηλή κοινωνική της θέση. 

Δύο πλάκες είναι επίσης ορατές στο αριστερό μέρος της κοιλιάς της, τοποθετημένες από ταριχευτές μετά την τομή που έκαναν για να εξάγουν, βαλσαμώσουν και αντικαταστήσουν τα εσωτερικά όργανά της. Οι υποδοχές των ματιών της έχουν συμπληρωθεί με τεχνητά μάτια κατασκευασμένα από γυαλί ή πέτρα. 

Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ερευνητών για να μελετήσουν λεπτομερώς τις μούμιες και να υπολογίσουν την ηλικία, την κοινωνική τους θέση, τη διατροφή και τα αίτια θανάτου τους, χωρίς να τις καταστρέψουν. 

Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε για μια νέα έκθεση του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου, με τίτλο «Ancient Lives, New Discoveries» όπου εκτίθεται το ταριχευμένο σώμα της Tamut μαζί με άλλες επτά μούμιες από την Αίγυπτο και το Σουδάν. 

Η έκθεση με τις μούμιες θα είναι ανοικτή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.


Πηγή: iefimerida , NewScientist



Δεν υπάρχουν σχόλια