Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το δίκτυο του Ποσειδώνα: Θαλάσσιοι δρόμοι και ιερά

Διάλεξη της  καθηγήτρια Margaret M. Miles  την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014, και ώρα 19.00, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Cotsen Ha...


Διάλεξη της καθηγήτρια Margaret M. Miles την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014, και ώρα 19.00, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα) με τίτλο: «Poseidon’s Net: Sea-routes and Sanctuaries».


Η τοποθεσία ιερών δίπλα σε δύσκολους  θαλάσσιους δρόμους στο Αιγαίο, προσφέρει μια νέα οπτική στις θέσεις των Ελληνικών ιερών. Η διάλεξη αυτή εξετάζει τη θέση των ιερών σε σχέση με τη θάλασσα καθώς και τη σχέση τους με την αλιεία, το κυνήγι τόνου και την ναυτική κίνηση. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θαλάσσια ιερά και  τρόπαια, όπως το πλοίο-τρόπαιο που στήθηκε στο Μολύκρειο μετά  τη νίκη του Φορμίωνα το 429 π.Χ. Στο βόρειο Αιγαίο, το κανάλι που κατασκευάστηκε από τον Ξέρξη και η κατάσταση στην Ποτίδαια υποδηλώνουν δύσκολα, πιθανώς, περάσματα προς και από τον Ελλήσποντο, που φυλασσόταν από τα ιερά του Πρωτεσίλαου και του Αχιλλέα. 

Οι θαλάσσιες οδοί αποτελούσαν σημαντικό δίκτυο που υποστήριζε τόσο την προμήθεια σιτηρών προς την Αθήνα, όσο και το εμπόριο και την επικοινωνία μέσα στο Αιγαίο.

Την διάλεξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε και διαδικτυακά, από εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια