Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρετανικό Μουσείο: Έβαλαν μούμιες στον αξονικό τομογράφο

Ποτέ πριν ουδείς έχει δει τρίχες, μύες και κόκαλα από μούμιες σε τόσο άψογη απεικόνιση. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να π...



Ποτέ πριν ουδείς έχει δει τρίχες, μύες και κόκαλα από μούμιες σε τόσο άψογη απεικόνιση. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν την ηλικία των μουμιών, τι έτρωγαν, από ποιες ασθένειες έπασχαν και πώς τελικά πέθαναν.

Οκτώ μούμιες που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο μπήκαν σε έναν αξονικό τομογράφο. Οι ερευνητές τις εξέτασαν στρώμα - στρώμα έτσι ώστε να πετύχουν μίας υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατης εικόνας από την καθεμία.

Αφού ψηφιοποιήθηκαν, το προσωπικό του μουσείου ήταν σε θέση να ξετυλίξει κάθε επίπεδο για να δει το πρόσωπο του ανθρώπου που κρύβεται κάτω από τους επιδέσμους.

Ο Τζον Τέιλορ, επιμελητής του τμήματος Αιγύπτου - Σουδάν στο Μουσείο, είπε ότι έμεινε εμβρόντητος όταν είδε τις εικόνες.

«Είναι σαν να σβήνεις ένα φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και τα πράγματα να ξεπηδούν με μία τέτοια καθαρότητα που μπορείς να ανακαλύψεις ποιες ήταν πραγματικά οι προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων αυτών», δήλωσε ο Τέιλορ στο BBC.

Οι επιστήμονες είδαν μύες και αρτηρίες στις μούμιες και σημείωσαν ότι κάποιες έμοιαζαν φραγμένες από λίπος, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι έτρωγαν τροφές πλούσιες σε λιπαρά και πιθανώς πέθαναν από στεφανιαία νόσο.


«Ξεφλουδίζοντας» τους μύες οι ερευνητές είδαν επίσης σκελετούς με κάθε λεπτομέρεια. Μπόρεσαν να εκτιμήσουν την ηλικία τωνατόμων από τη λεκάνη και την οδοντοστοιχία τους. Πολλοί από αυτούς είχαν κακή οδοντοστοιχία με σημάδια σοβαρών αποστημάτων που θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα επώδυνα και να τους ταλαιπωρούσαν στην καθημερινή τους ζωή.

Μάλιστα, σε μία από τις εικόνες φαίνεται μία σπάτουλα -με πράσινο χρώμα- στην αριστερά πλευρά του κρανίου μίας από τις μούμιες. Το εργαλείο χρησιμοποιείτο για να αφαιρείται ο εγκέφαλος από τα ρουθούνια, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι εγκεφάλου έχει παραμείνει μέσα μαζί με το εργαλείο.

Πρόκειται ίσως για ένδειξη μίας προχειροδουλειάς των ταριχευτών.

Οι μούμιες που επιλέχθηκαν για το πρότζεκτ χρονολογούνται από το 3.500 πΧ έως το 700 μΧ. Τα ταριχευμένα αυτά άτομα ζούσαν στην Κοιλάδα του Νείλου.

Η έκθεση με τις μούμιες θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο Βρετανικό Μουσείο από τις 22 Μαΐου έως τις 30 Νοεμβρίου.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια