Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Ελβετοί ψάχνουν το ναό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος

Σε ένα μήνα ανοίγει πάλι η μεγάλη ανασκαφή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής έξω από την Ερέτρια όπου αποκαλύπτεται ένα από τα φημισμ...


Σε ένα μήνα ανοίγει πάλι η μεγάλη ανασκαφή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής έξω από την Ερέτρια όπου αποκαλύπτεται ένα από τα φημισμένα υπαίθρια ιερά της αρχαιότητας, ο ναός της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος.

Ο εντοπισμός του αρχαίου μνημείου έγινε πέρυσι στη διάρκεια δοκιμαστικών ερευνών όπου αποκαλύφθηκε κτήριο της κλασικής εποχής, μήκους 20 μέτρων, το οποίο ερμηνεύτηκε ως Στοά που συνόδευε πιθανότατα το ναό καθώς βρισκόταν στο άμεσο περιβάλλον του. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές (Παυσανίας, Στράβων), εκεί τελούνταν τα Αμαρύνθια, η ετήσια γιορτή προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος.

Τα Αμαρύνθια (αργότερα Αμαρύσια) ήταν μια σπουδαία γιορτή για τους Ερετριείς, κατά την διάρκεια των οποίων τελούνταν αγώνες αθλητικοί, μουσικοί και δραματικοί. Οι κάτοικοι της Ερέτριας πήγαιναν εν πομπή στο ιερό όπου γίνονταν θυσίες κριαριών. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, στη γιορτή έπαιρναν μέρος περί τους 3.000 οπλίτες, 600 ιππείς και 60 άρματα.

Η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή γιορτάζει φέτος τα πενήντα χρόνια λειτουργίας της, καθώς από το 1964 ανασκάπτει και μελετά τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Ερέτριας. Για τον λόγο αυτό διοργανώνει επιστημονικές διαλέξεις και συνέδριο στην Αθήνα (15 και 16 Μαΐου) όπου προφανώς θα παρουσιασθεί και το πρόσφατο επιστημονικό της έργο. 

Η μοναδική μόνιμη ελβετική αποστολή εκτός εθνικών συνόρων γιορτάζει φέτος το σημαντικό αυτό γεγονός μ’ ένα συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη 15 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 16 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Στο συνέδριο, που έχει τίτλο «Ερέτρια-Διασταύρωση μονοπατιών» («Eretria - Crossing Paths»), θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη συμβολή των ελβετικών ανασκαφών στην Ελλάδα. Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο διαπρεπής Έλληνας Ιστορικός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του «Institute for Advanced Studies» στο Princeton των ΗΠΑ, Άγγελος Χανιώτης, ο οποίος θα αναδείξει τις σχέσεις μεταξύ Εύβοιας και Κρήτης.

Θέμα της η Ερέτρια, μια από τις πόλεις που συνέβαλαν στο μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας, ενώ ο ρόλος που διαδραμάτισε στην ανακάλυψη του κόσμου της Μεσογείου και στη διάδοση του αλφαβήτου τον 8ο αι. π. Χ. υπήρξε καταλυτικός. Από αυτό το μακρινό παρελθόν η πόλη διατηρεί σημαντικά μνημεία, όπως το θέατρο, το ιερό του Απόλλωνα Δαφνηφόρου, δύο γυμνάσια, τα λουτρά, τις συνοικίες και το επιβλητικό τείχος, καθώς και πολλά μοναδικά κινητά ευρήματα.

Στη χθεσινή παρουσίαση των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν ο πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα, Λορέντσο Άμπεργκ, δήλωσε πως η χώρα του είναι πολύ υπερήφανη για τη σχολή, τη μόνη που έχουν διεθνώς με τόσο σημαντικές ανακαλύψεις.

«Η Ερέτρια ήταν ένα μικρό χωριό και μάλιστα εγκαταλειμμένο από τη ρωμαϊκή αρχαιότητα έως την Επανάσταση του 1821», ανέφερε στη συνέχεια ο διευθυντής της σχολής Καρλ Ρέμπερ μιλώντας για τη μακρόχρονη δράση της από τη δεκαετία του '60 όταν ουσιαστικά μπήκαν τα θεμέλια για την έναρξη λειτουργίας της (επισήμως το 1975) έπειτα από πρόταση του Ιωάννη Παπαδημητρίου. Στόχος της ελβετικής αποστολής από την αρχή ήταν να φέρει στο φως τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ερέτριας στην Εύβοια, μιας πόλης όχι μεγάλου μεγέθους, που όμως άσκησε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού. 

Στα επιτεύγματά της συγκαταλέγεται η αποκάλυψη του ναού του Απόλλωνα Δαφνηφόρου, το θέατρο, το Γυμνάσιο, το κτήριο με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα κ.ά. Η συμβολή της σχολής στη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας υπήρξε σημαντική όπως και το ότι διέσωσε πολλές αρχαιότητες όταν ξεκινούσε το μεγάλο κύμα ανοικοδόμησης της πόλης.

Στις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Σχολής συγκαταλέγονται ένα συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών, που χρησιμοποιήθηκε έως τον 3ο μ. Χ. κι ένα οικοδόμημα με άγνωστη ακόμα λειτουργία που εντοπίστηκε δίπλα στο Γυμνάσιο. Επίσης, ένας ναός που ταυτίζεται πιθανότατα με το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος και βρίσκεται 12 χλμ. από την Ερέτρια, ξακουστό υπαίθριο ιερό της αρχαιότητας και τόπος κατάληξης της πομπής των Ερετριών που συμμετείχαν στα Αμαρύνθια, την ετήσια γιορτή προς τιμήν της θεάς.

Στα 50 χρόνια λειτουργίας της η Ελβετική Σχολή ανακαίνισε στην Ερέτρια μια ιστορική οικία και τη μετέτρεψε σε σπίτι της ανασκαφής. Επιπλέον, χρηματοδότησε την επέκταση του τοπικού αρχαιολογικού μουσείου, την τοποθέτηση στεγάστρου για την προστασία του δαπέδου της οικίας με τα μωσαϊκά, την αγορά οικοπέδων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, τη διενέργεια ανασκαφών, τη μελέτη, τη συντήρηση και την ανάδειξη πολυάριθμων αρχιτεκτονικών καταλοίπων. 

Η Μυκηναϊκή Ερέτρια, πάντως, δεν ταυτίζεται με τη σύγχρονη. Σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους, τοποθετείται στη σημερινή Αμάρυνθο (Βάθεια). Άλλωστε, τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής δείχνουν κατοίκηση από τα νεολιθικά χρόνια. Η Αμάρυνθος στην Εποχή του Χαλκού υπήρξε σπουδαίο λιμάνι, εξ ου και αναφέρεται σε πινακίδες της Γραμμικής Β' γραφής. Οι γιορτές, τα Αμαρύνθια, αργότερα μεταφέρθηκαν στην Αττική, στον Δήμο του Αθμονος (Αμαρύσια) που ταυτίζεται με τον σύγχρονο Δήμο Αμαρουσίου.

Οι νέες ανασκαφές, που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, θα χρηματοδοτηθούν από το ελβετικό κράτος και από ιδιώτες χορηγούς, όπως πάντα.


Πηγή: Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία, Ζούγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια