Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρετανικό μουσείο προθυμοποιείται να δανείσει κεφαλή του Έρωτα στην Τουρκία

Η σαρκοφάγος Sidamara εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.  Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δημοσί...


Η σαρκοφάγος Sidamara εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. 
Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δημοσίευσε λίστα με αντικείμενα που θέλει να ανακτήσει από τα μουσεία της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Δανίας και της Βρετανίας. Ένα από τα αντικείμενα στον κατάλογο είναι και η μαρμάρινη κεφαλή του Έρωτα, η οποία βρίσκεται σήμερα στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου.

Η κεφαλή του Έρωτα, σε φυσικό μέγεθος, αποσπάστηκε από την σαρκοφάγο του Sidamara, που χρονολογείται τον 3ο αιώνα π.Χ. και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο το 1883. Η σαρκοφάγος, μια από τις καλύτερα διατηρημένες του αρχαίου κόσμου, μεταφέρθηκε αργότερα και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Σε δηλώσεις του στην The Art Newspaper, ο Paul Williamson, έφορος γλυπτών του Victoria and Albert Museum, είπε ότι το μουσείο είναι πρόθυμο εδώ και καιρό να επιστρέψει την κεφαλή του Έρωτα στην Τουρκία στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου δανείου, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

«Παρά το γεγονός ότι το δάνειο θα είναι μακροχρόνιο (ενδεχομένως για πέντε χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης), στην πράξη η κεφαλή θα μπορούσε πιθανότατα να παραμείνει μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη. Θα συγκολλούταν στη σαρκοφάγο με την χρήση μη αναστρέψιμων υλικών. Από τεχνικής απόψεως, η κεφαλή μπορεί να ανακληθεί από το Victoria and Albert Museum ανά πάσα στιγμή, αλλά αυτό θα μπορούσε πιθανότατα να συμβεί μόνο αν δεν υπάρχει η σωστή συντήρηση», δήλωσε ο Williamson.

Σύμφωνα με την The Art Newspaper, η πρόταση αυτή δημιουργεί δύο προβλήματα. Πρώτον, η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη κυριότητα του Victoria and Albert Museum στην κεφαλή του Έρωτα. Δεύτερον, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία της Τουρκίας, δεν μπορούν να εξαχθούν αρχαιότητες από το τουρκικό έδαφος. Αυτό ισχύει ακόμη και για εκείνα που βρίσκονται υπό τη μορφή δανείου από το εξωτερικό.

Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αρχαιολόγο, Charles Wilson το 1883 στο Ικόνιο της Τουρκίας. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει αργότερα για να ανακτήσει την σαρκοφάγο, που θάφτηκε ξανά, αλλά πήρε την κεφαλή του Έρωτα, που ήταν πιο εύκολη στην μεταφορά. Η σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε και πάλι το 1898 και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια