Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή πέντε κλεμμένων Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων

Τα τρία μέρη του υπέρθυρου Το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων εντόπισε πέντε αρχαία αντικείμενα που είχαν μεταφερθεί λαθραία εκτός τ...

Τα τρία μέρη του υπέρθυρου
Το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων εντόπισε πέντε αρχαία αντικείμενα που είχαν μεταφερθεί λαθραία εκτός της χώρας το 2002.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Mohamed Ibrahim ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα εκλάπησαν κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στη νεκρόπολη της Saqqara, 25 χιλιόμετρα νότια από τις πυραμίδες της Γκίζας.

Τρία από αυτά τα αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία, ενώ τα υπόλοιπα δύο έχουν τοποθετηθεί σε λίστα φυλλαδίου για δημοπρασία στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Ibrahim τα τρία αντικείμενα που βρίσκονται στη Βουδαπέστη είναι τμήματα από το άνω υπέρθυρο του ναΐσκου ενός ιερέα του Παλαιού Βασιλείου που ονομάζεται Hunefer, ο οποίος ήταν αρχιερέας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Pepi I (2332-2283 π.Χ.).

Ο ναΐσκος ανακαλύφθηκε το 2001 στην περιοχή Tabet Al-Geish της Saqqara από γαλλική αρχαιολογική αποστολή.

Τμήμα από το υπέρθυρο που απεικονίζει τον ιερέα Hunefer 
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται στη Βουδαπέστη είναι τμήματα του άνω μέρους του υπέρθυρο της εισόδου του ναΐσκου, που απεικονίζει τον ιερέα μαζί με ιερογλυφικό κείμενο.

Ο Ibrahim δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έγγραφα του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, τα τρία αντικείμενα αγοράστηκαν από το μουσείο το 2002 από οίκο δημοπρασιών. Σύμφωνα με αυτόν τα αντικείμενα αγοράστηκαν το 1974.

Αλλά, το Υπουργείο ζητώντας από τη γαλλική αποστολή τα τρία αντικείμενα, διαπίστωσε ότι έχουν κλαπεί από την περιοχή λόγω παράνομων ανασκαφών.

Επιπλέον, οι εργασίες εκσκαφής στην περιοχή Tabet Al-Geish δεν ξεκίνησαν πριν από το 2000, όταν η γαλλική αποστολή ξεκίνησε τις δικές της ανασκαφές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ali Ahmed, επικεφαλής του τμήματος Ανάκτησης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου, τα άλλα δύο αντικείμενα, που σήμερα εκτίθενται σε φυλλάδιο γαλλικού οίκου δημοπρασιών, είναι μέρος του δυτικού υπέρθυρου του ναΐσκου του Hunefer.

Η Αίγυπτος προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την επιστροφή των αντικειμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια